Bravčový guláš

Bravčový guláš na červenom víne (videorecept)

Autor receptu: sons

Rozmýšľate, čo variť počas chladných, zimných dní? Najlepšie vás zahreje a povzbudí domáci bravčový guláš na koreňovej zelenine a kvalitnom červenom víne. *Výbornú chuť mu dodá varená cvikla a kopček kyslej smotany.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky. Do misky dáme múku, pridáme soľ, drvenú rascu a čerstvo zomleté čierne korenie. V tejto zmesi mäso dôkladne obalíme. V hlbokej panvici na rozohriatom oleji mäso dozlatista opečieme. Mäso vyberieme a v tom istom oleji opečieme nakrájanú koreňovú zeleninu. Jej chuť potom lepšie vynikne.
  2. Po chvíli pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak a mletú papriku. Krátko orestujeme a prilejeme kvalitné červené víno. Pridáme bobkové listy a povaríme 2-3 minúty.
  3. Počkáme, kým víno zovrie a pridáme paradajkový pretlak, orestované mäso, korenie, soľ a dobre premiešame. Podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso ponorené a zakryté dusíme domäkka asi hodinu.
  4. Keď je mäso mäkké, pridáme na plátky nakrájanú uvarenú cviklu. Povaríme ešte asi 10 minút.
  5. Guláš dochutíme podľa potreby. Podávame posypaný nasekanou petržlenovou vňaťou, s kopčekom kyslej smotany. Môžeme servírovať s roztlačenými uvarenými zemiakmi s maslom.