Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept)
Autor receptu: sracz
V obchode som nemohol nechať krásny kus bravčového pliecka s kosťou. Aspoň takto
„balancujem deficit“ mojej obľúbenej krkovičky. V živote sa riadim, mimo iného, aj
„vihodňarskim prislovkom: lačnej šviňi še furt ľem o kukurici šňije“! Ak bársaké mäso
pri pečení ochutíte doma prístupnými doplnkami, výsledok je chuťovou lahôdkou.
Bylinky a zelinky sú častým „hosťom“ v rcp našej kuchyne a tak momentálny nápad
nenechal dlho čakať na svoju realizáciu. Potom už rozvoniaval náš nový byt! Prudko
jedlé!!!
4-6 porcie |
15/3 dni minút príprava |
150-180 minút na 200/165 °C |
Postup
- začal som v stredu popoludní, kedy som kúpený kus pliecka umyl, osušil a pomocou špicatého noža som do neho povtláčal (dookola) kúsky cesnaku; množstvo si zvoľte podľa seba; u nás „ľúbime“ veľa
- z halúzky rozmarínu som pooberal „ihličie“, podobne z ligurčeka (mal som posledné výhonky v chladničke) pooberal lístočky a spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou (aj so stopkami) všetko pokrájal na drobno; v mažiari som podrvil mokka lyžičku (ML) rasce a v elektrickom mlynčeku pomlel rovnaké množstvo guličiek jalovca
- kus pliecka, „nadopovaný“ cesnakom som jemne osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (priamo z ručného drviča), drvenou rascou, mletým jalovcom a dôkladne poobracal v pokrájaných bylinkách
- potom už iba, uložené na pôvodnej podložke vo vrecúšku, nechal nasávať vône na poličke v chladničke
- nedeľa, čoby deň „D“, príprava obeda; odležané „zabylinkované“ mäso som prstami posypal „predzásypkou“ vlastnej výroby: http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html
- a „do kolečka do kola“ poopekal na horúcej bravčovej masti
- opečené mäso som uložil na „dekel“ Tupperware pekáča (používam ho aj na pečenie domáceho chleba) a na výpeku som na „priehľadno“ orestoval pokrájanú cibuľu (tentoraz som dal po jednej stredne veľkej červenej a žltej)
- orestovanú cibuľu som presypal do pekáča, uložil na ňu opečené mäso a dôkladne ho štetcom ponatieral „emulziou“; vložil odkryté na 10´do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som mäso otočil, ponatieral „emulziou“ a opäť 10´ zapekal
- potom som teplotu znížil na 165 °C (330 °F), mäso som otočil, zalial polovicou „emulzie“, pridal 6÷7 strúčikov cesnaku (po upečení vynikajúco chutia rozotreté na chlebovej hrianke) a zvyšok poopadávaných byliniek, pekáč zakryl pokrievkou a na dobrú hodinku vložil späť do rúry
- no a ešte „krát“ otočiť, podliať zvyškom „emulzie“, posypať celou rascou a ďalšiu hodinku prikryté dopiecť
- podával som so zemiakovou kašou a domácimi sladkokyslými uhorkami à la „Znojmo“