Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V obchode som nemohol nechať krásny kus bravčového pliecka s kosťou. Aspoň takto „balancujem deficit“ mojej obľúbenej krkovičky. V živote sa riadim, mimo iného, aj „vihodňarskim prislovkom: lačnej šviňi še furt ľem o kukurici šňije“! Ak bársaké mäso pri pečení ochutíte doma prístupnými doplnkami, výsledok je chuťovou lahôdkou. Bylinky a zelinky sú častým „hosťom“ v rcp našej kuchyne a tak momentálny nápad nenechal dlho čakať na svoju realizáciu. Potom už rozvoniaval náš nový byt! Prudko jedlé!!!

4-6
porcie
15/3 dni minút
príprava
150-180 minút
na 200/165 °C

Suroviny

Postup

  1. začal som v stredu popoludní, kedy som kúpený kus pliecka umyl, osušil a pomocou špicatého noža som do neho povtláčal (dookola) kúsky cesnaku; množstvo si zvoľte podľa seba; u nás „ľúbime“ veľa
  2. z halúzky rozmarínu som pooberal „ihličie“, podobne z ligurčeka (mal som posledné výhonky v chladničke) pooberal lístočky a spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou (aj so stopkami) všetko pokrájal na drobno; v mažiari som podrvil mokka lyžičku (ML) rasce a v elektrickom mlynčeku pomlel rovnaké množstvo guličiek jalovca
  3. kus pliecka, „nadopovaný“ cesnakom som jemne osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (priamo z ručného drviča), drvenou rascou, mletým jalovcom a dôkladne poobracal v pokrájaných bylinkách
  4. potom už iba, uložené na pôvodnej podložke vo vrecúšku, nechal nasávať vône na poličke v chladničke
  5. nedeľa, čoby deň „D“, príprava obeda; odležané „zabylinkované“ mäso som prstami posypal „predzásypkou“ vlastnej výroby: http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html
  6. a „do kolečka do kola“ poopekal na horúcej bravčovej masti
  7. opečené mäso som uložil na „dekel“ Tupperware pekáča (používam ho aj na pečenie domáceho chleba) a na výpeku som na „priehľadno“ orestoval pokrájanú cibuľu (tentoraz som dal po jednej stredne veľkej červenej a žltej)
  8. orestovanú cibuľu som presypal do pekáča, uložil na ňu opečené mäso a dôkladne ho štetcom ponatieral „emulziou“; vložil odkryté na 10´do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som mäso otočil, ponatieral „emulziou“ a opäť 10´ zapekal
  9. potom som teplotu znížil na 165 °C (330 °F), mäso som otočil, zalial polovicou „emulzie“, pridal 6÷7 strúčikov cesnaku (po upečení vynikajúco chutia rozotreté na chlebovej hrianke) a zvyšok poopadávaných byliniek, pekáč zakryl pokrievkou a na dobrú hodinku vložil späť do rúry
  10. no a ešte „krát“ otočiť, podliať zvyškom „emulzie“, posypať celou rascou a ďalšiu hodinku prikryté dopiecť
  11. podával som so zemiakovou kašou a domácimi sladkokyslými uhorkami à la „Znojmo“