Bravčové mäso
Bravčové pliecko so zelerom na smotane (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant bravčoviny pripravenej so zelerom v dvoch jeho podobách, buľva a stonky.* Moja pani „prišahana“ preferuje údenú
slaninu „na všelijako“, tak som sa snažil ju nesklamať. Na výslednom diele sme si pochutnali s ryžou, ale aj so zemiakovou
kašou. … ale to už záleží len a iba na Vás, čo si zvolíte za prílohu (preto ten 9. obr. bez prílohy). V technológii varenia, či
dusenia, som použil aj crimini (hnedé šampiňóny), lebo „hríbovité sa mi neurodili“!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- „Zátišie“ surovín pripravených na varenie.
- Vo väčšej rajnici som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, na nej do sklovita orestoval nakrájanú žltú cibuľu a bielu časť póru, pre zjemnenie výslednej chute omáčky, nadstavenú „orechom“ masla.
- Medzičas som využil na pokrájanie pliecka na plátky a následne na jeho posypanie soľou, čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
- Takto pripravené plátky bravčoviny som následne opiekol,
- zalial horúcim mäsovým vývarom, posypal pokrájanými stonkami zeleru a jeho postrúhanou buľvou, premiešal.
- Na vrch som pridal pretlačené strúčiky cesnaku a
- pokrájané hnedé šampiňóny, s čerstvými hríbmi by to bolo to najsamlepšejšie, ale „kde nie je, ani smrť neberie!“
- V porcelánovom „kotlíku“ som rozhabarkoval vlažnú vodu s kukuričným škrobom a so smotanou na varenie. Získanú emulziu som zapracoval do zmäknutých plátkov mäsa, asi 15-20 minút nechal prejsť varom.
- Za horúca som naporcoval na taniere.