Bravčové mäso

Bravčové pliecko so zelerom na smotane (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant bravčoviny pripravenej so zelerom v dvoch jeho podobách, buľva a stonky.* Moja pani „prišahana“ preferuje údenú slaninu „na všelijako“, tak som sa snažil ju nesklamať. Na výslednom diele sme si pochutnali s ryžou, ale aj so zemiakovou kašou. … ale to už záleží len a iba na Vás, čo si zvolíte za prílohu (preto ten 9. obr. bez prílohy). V technológii varenia, či dusenia, som použil aj crimini (hnedé šampiňóny), lebo „hríbovité sa mi neurodili“!

4-6
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. „Zátišie“ surovín pripravených na varenie.
  2. Vo väčšej rajnici som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, na nej do sklovita orestoval nakrájanú žltú cibuľu a bielu časť póru, pre zjemnenie výslednej chute omáčky, nadstavenú „orechom“ masla.
  3. Medzičas som využil na pokrájanie pliecka na plátky a následne na jeho posypanie soľou, čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
  4. Takto pripravené plátky bravčoviny som následne opiekol,
  5. zalial horúcim mäsovým vývarom, posypal pokrájanými stonkami zeleru a jeho postrúhanou buľvou, premiešal.
  6. Na vrch som pridal pretlačené strúčiky cesnaku a
  7. pokrájané hnedé šampiňóny, s čerstvými hríbmi by to bolo to najsamlepšejšie, ale „kde nie je, ani smrť neberie!“
  8. V porcelánovom „kotlíku“ som rozhabarkoval vlažnú vodu s kukuričným škrobom a so smotanou na varenie. Získanú emulziu som zapracoval do zmäknutých plátkov mäsa, asi 15-20 minút nechal prejsť varom.
  9. Za horúca som naporcoval na taniere.