Bravčové na paradajkách (fotorecept)
Autor receptu: sracz
S priateľom Lacom Mäsiarom, alias @mesiar50 sme pred týždňom pocítili rovnaký pocit
chuti po bravčovom na
zeleninovom podklade. Mám rád spriaznenosť duší aj na diaľku. Teraz to je „duel“
Tulipána z NL a Kukurice z IA. Ja
som zvolil paradajky bez kože a šampiňóny. Slovenskú ryžu s luskami mladej fazuľky a
čerstvou petržlenovou
vňaťou, ako prílohu. Čas prípravy som skrátil i použitím konzervovaných polotovarov,
čo na výslednom chuťovom
efekte vôbec neubralo. Aj tak sa dá i „tak še da“! Vyskúšajte!
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup
- podarilo sa mi za „usmievavú“ cenu kúpiť balenie nádherného medzirebrového bravčového mäsa. Často ho používam aj do guláľov a paprikášov, lebo aj po tepelnej úprave je šťavnaté a lahodné. V kombinácii s hovädzím môčingom (labsárom), ktorý však musíte pripraviť aspoň s 90´ predstihom, získate gastronomickú lahôdku bonity najvyššieho stupňa!
- mäso som podľa želania najkrajšej pani, pre ktorú aj varievam, pokrájal na 50÷60 mm kúsky, „naj je do čeho kusnuc“ a do biela ich zatiahol na olejovomasťovej horúcej emulzii
- potom som ich povyberal na pomocnú podložku, do výpeku som nastrúhal dve stredné červené cibule, pretlačil štyri strúčiky cesnaku, premiešal a 3÷4´ podusil
- cibuľovo-cesnakový základ som nadstavil už pokrájanými konzervovanými paradajkami bez kože, premiešal a nechal tepelne vyrovnať
- teraz som do hrnca vrátil „zatiahnuté“ kúsky mäsa, prstami ich osolil a zasypal všetkými koreninami
- po premiešaní 5÷7´ spoločne podusil, zalial kuracím vývarom a skoro hodinku, na malom stupni tepelného zdroja, nechal uvariť
- „dielo“ som dokončil pokrájanými kúskami konzervovaných šampiňónov,
- zahustil postrúhaným surovým zemiakom, zamiešal, nechal prevrieť, dochutil soľou a pod pokrievkou nechal odpočinúť,
- než som pripravil prílohu, ktorú si Vám dovolím predstaviť aj v samostatnom rcp;
- než som pripravil servírovanie
- cibuľky všetkých piatich „zmijovcov“ v zdraví prežili zimu a po zasadení sa postupne mi „palmičkujú“!