Bravčové na paradajkách (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S priateľom Lacom Mäsiarom, alias @mesiar50 sme pred týždňom pocítili rovnaký pocit chuti po bravčovom na zeleninovom podklade. Mám rád spriaznenosť duší aj na diaľku. Teraz to je „duel“ Tulipána z NL a Kukurice z IA. Ja som zvolil paradajky bez kože a šampiňóny. Slovenskú ryžu s luskami mladej fazuľky a čerstvou petržlenovou vňaťou, ako prílohu. Čas prípravy som skrátil i použitím konzervovaných polotovarov, čo na výslednom chuťovom efekte vôbec neubralo. Aj tak sa dá i „tak še da“! Vyskúšajte!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. podarilo sa mi za „usmievavú“ cenu kúpiť balenie nádherného medzirebrového bravčového mäsa. Často ho používam aj do guláľov a paprikášov, lebo aj po tepelnej úprave je šťavnaté a lahodné. V kombinácii s hovädzím môčingom (labsárom), ktorý však musíte pripraviť aspoň s 90´ predstihom, získate gastronomickú lahôdku bonity najvyššieho stupňa!
  2. mäso som podľa želania najkrajšej pani, pre ktorú aj varievam, pokrájal na 50÷60 mm kúsky, „naj je do čeho kusnuc“ a do biela ich zatiahol na olejovomasťovej horúcej emulzii
  3. potom som ich povyberal na pomocnú podložku, do výpeku som nastrúhal dve stredné červené cibule, pretlačil štyri strúčiky cesnaku, premiešal a 3÷4´ podusil
  4. cibuľovo-cesnakový základ som nadstavil už pokrájanými konzervovanými paradajkami bez kože, premiešal a nechal tepelne vyrovnať
  5. teraz som do hrnca vrátil „zatiahnuté“ kúsky mäsa, prstami ich osolil a zasypal všetkými koreninami
  6. po premiešaní 5÷7´ spoločne podusil, zalial kuracím vývarom a skoro hodinku, na malom stupni tepelného zdroja, nechal uvariť
  7. „dielo“ som dokončil pokrájanými kúskami konzervovaných šampiňónov,
  8. zahustil postrúhaným surovým zemiakom, zamiešal, nechal prevrieť, dochutil soľou a pod pokrievkou nechal odpočinúť,
  9. než som pripravil prílohu, ktorú si Vám dovolím predstaviť aj v samostatnom rcp;
  10. než som pripravil servírovanie
  11. cibuľky všetkých piatich „zmijovcov“ v zdraví prežili zimu a po zasadení sa postupne mi „palmičkujú“!