Bravčové mäso

Bravčové kúsky na hodvábe zo zeleniny (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V našom živote je to zariadené tak, že po príchode na tento svet musíme rok-dva počkať, než sa naše ústa naplnia prvými zubami.* Pred dospelosťou sú vymenené za nové, aby vo „finiši” sa potom, tretími, mohla o nás postarať „krankasa”. Nádejam sa, ak dožijeme a Pán pomôže, nebudeme musieť, o pár mesiacov, možnože aj rokov, stravu mixovať do „šľahačkovej” podoby. Tak pre tých, mojich súputníkov vo veku a „kondícii”, venujem dnešný recept so zemiakovou kašou. Statočnejší skúsia s ryžou, či tarhoňou.

2-4
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bravčové mäso som po umytí a osušení pokrájal na hrubšie pásiky a opiekol (zatiahol) ich na repkovom oleji. S občasným premiešaním mi stačil čas, než som pokrájal zeleninu. Opečené mäso som preložil na pomocný tanier.
  2. Do hrnca s výpekom som dal pokrájanú papriku, červenú cibuľu i zelerové stonky.
  3. Po premiešaní a 5-7 minútovom podusení som ich posypal koreninami (soľ, čerstvo mleté čierne korenie, korenie na mäso „Nahrin” a sladkú mletú papriku) a pridal pretlačený cesnak.
  4. Premiešal, vzápätí opäť päť minút podusil, preložil mäso z pomocného taniera s kačacou masťou a pridal pikantný paprikový krém „Morrocan silného Piťa”, podlial mäsovým vývarom.
  5. Premiešal, nechal priviesť do varu, potom ohrev znížil na štvrtinu a prikryté dusil asi 45 minút.
  6. Na záver som pridal polovicu pokrájaných lístkov petržlenovej a zelerovej vňate.
  7. A za horúca podával obsypané druhou polovicou zelených lístočkov. Keďže, aspoň podľa pomenovania, sa jedná o bravčové „štangličky“ na hodvábe, tak som ich podával aj s jemnou až hodvábnou zemiakovou kašou (pyré).