Bravčová roláda plnená zemiakmi

Autor receptu: babidka

Inšpirovala som sa jedným receptom ktorý som dávnejšie čítala v nejakom časopise . Po odskúšaní som ho trošku "vylepšila" podla svojej chuti . Robievam ho z bravčového alebo aj z morkacieho mäsa . Z bravčového je roláda šťavnatejšia , z morkacieho zasa dietnejšia .

3-4
porcie
20 minút
príprava
1 hod. minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso si rozrežeme na vačší plát , dáme si medzi dva kusy potravinárskej fólie a mierne rozklepeme . Osolíme , okoreníme .
  2. Zemiaky a mrkvu si postrúhame na strúhadle , pridáme roztlačený cesnak , vajce , soľ, petržlenovú vňať , mleté čierne korenie a dobre premiešame .Rozotrieme na plát mäsa .
  3. Mäso pomocou fólie stočíme do rolády . Rolku zviažeme povrázkom alebo použijeme spony na mäsové závitky .
  4. Roládu položíme do pekáča , trochu podlejeme vodou a na vrch pokladieme plátky údenej slaniny.
  5. Po upečení necháme mäso aspoň 15 minút odpočinúť , odstránime spony/ alebo povrázok/ a nakrájame .
  6. Môžete vyskúšať "pomalé pečenie " v rímskom hrnci , mäso bude pekné šťavnaté .Mäso dáme najprv do rúry na 2 hodiny na 100-110 °C , potom zvýšime teplotu na 150 °C a pečieme ešte asi 1 až hodinu . Pokiaľ nemáte skúsenosti s pomalým pečením , skúste zaostrenou špajľou napichnúť mäso či je už upečené . Na záver pekáč odkryte , zvýšte teplotu na 200°C a nechajte asi 10 minút zapiecť aby sa urobila pekná kôrka .