Bravčová panenka zapečená s brusnicami a hermelínom (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Mali sme krásnu panenku, tak som urobila niečo trošku iné, ako vždy.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Panenku narežeme na plátky hrubé cca 1,5 cm. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Nachystáme si suroviny: (vňaťka je tu použitá v prílohe - zapečených chrenových zemiakoch)
  2. Na panvici si rozohrejeme olej, a opečieme na ňom panenku z oboch strán cca 2-3 min po každej strane.
  3. Mäso vyberieme, poukladáme na plech a na každý kúsok dáme kôpku brusnicového džemu.
  4. Na mäso poukladáme plátky syra.
  5. Medzitým si dáme vyhriať rúru na 180 st.C. Na panvicu s výpekom z panenky pridáme maslo a nadrobno pokrájanú cibuľu. Osmažíme do zlata.
  6. Mäso vložíme do rúry a zapekáme cca 20 minút, kým sa syr nezačne roztekať. Na panvicu pridáme zvyšok brusnicového džemu, premiešame a zalejeme vínom. Počkáme, kým sa sa víno trošku odparí - cca 1 minútku a prilejeme sladkú smotanu. Za občasného miešania varíme na slabom plameni do krémovitej konzistencie. Omáčku rozmixujeme do hladka a odložíme.
  7. Mäso servírujeme s brusnicovou omáčkou a prílohou. Ja som k mäsu robila plnené chrenové zemiaky.