Bravčová panenka z Frankenwaldu
Autor receptu: concord
Takýmto spôsobom sa pripravovala bravčová panenka v penzióne môjho priateľa v Bavorsku- Frankenwald u môjho priateľa Paula. Jeho klientelu tvorili hlavne penzisti z vtedy Záp. Berlína a mala u nich úspech. Takže ak si to bude chcieť niekto vyskúšať, doporučujem vyskúšať. Množstvo surovín si určite sami podľa potreby.
Postup
- Panenku v celku obalíme v zmesi rozmarínu a korenia štyroch farieb.Po obalení panenku sprudka opečieme na oleji tak, aby sa zatiahla.Po zatiahnutí ju na chviľku odložíme do tepla. Korenie je najlepšie používať čerstvo pomleté ručným mlynkom.
- Do výpeku pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu,na kocky pokrájanú slaninu a celú zmes chvíľu dusíme.Až si slaninka a cibuľa pustí šťavu, pridáme opečenú panenku a dusíme ju v zmesi až do polomäkka.
- Do zmesi s dunstovanou panenkou vlejeme šľahačku,čerstvé alebo mrazené ríbezle, 2 Pl lyžice ríbezľového džemu, najlepšie domáceho, ale ked nie je, istí to hypermarket ale nie s poľským šmejdom.Celú zmes ešte chvíľu povaríme a na zjemnenie chuti môžme pridať kúsok masla na záver. Nie je to podmienka.Odstavíme na 20 minút, aby sa chute džemu a ríbezľa spojili. Vznikne nám riedka od ríbezľa nakyslastá omáčka, ktorú môžeme dochutiť cukrom, ale neodporúčam ju zahusťovať, aby sme nenarušili prírodnú chuť ovocia. Podávame s cestovinou, najgustióznejšie sú k tomu malé makarónky od Lídla.