Bravčová panenka

Bravčová panenka s paštrnákovými hranolkami

Autor receptu: redakcia

Panenka má minimum tuku, a aj tak môže byť šťavnatá. Aby bola lahodná, stačí pridať trochu korenia a piecť ju len tak dlho, aby zostala vo vnútri ružová.

4
porcie
35 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Panenku potrieme olejom rozmiešaným so sušeným cesnakom, s citrónovou šťavou, čili a so soľou. Necháme odpočinúť.
  2. Paštrnák ošúpeme a nakrájame na tenké hranolky. V mise ich zmiešame s mletou paprikou, so soľou a s olejom. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 15 – 20 minút, kým nebudú mäkké.
  3. Na miernom ohni zahrejeme grilovaciu panvicu. Položíme na ňu pripravenú panenku a opekáme zo všetkých strán, celkovo asi 8 minút. Potom panvicu zložíme z ohňa a mäso na nej necháme chvíľu odpočinúť.
  4. Pesto: Všetky uvedené suroviny vložíme do robota s nožmi a rozmixujeme na hrubú pastu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody.
  5. Panenku nakrájame na porcie. Servírujeme ju s paštrnákovými hranolkami a petržlenovým pestom.