Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Keďže včera som 24 hodín pracovala v nemocnici, dnes som sa naplno mohla venovať mojim kuchynskym vášniam. Veď načo spať. Na to bude raz ešte veľa času. A vôňa z kuchyne postupne prilákala všetkých nepracujúcich degustátorov. Ten najhladnejší krátkymi pobrechmi dával najavo, že nabudúce mám urobiť niečo rýchlejšie...taký fástfúdik by netrval tak dlho...:-)))

4
porcie
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na panenke si zarovnáme konce, odkrojené časti použijeme na minútky, ostrým nožom si nafiletujeme štvorcový plátok.
  2. Na pripravený platok si dáme plátky šunky, potrieme pestom. Naukladáme bazalkové listy. Pesto si robím sama z bazalkovych listov, opražených píniových orieškov a olivového oleja +soľ, cesnak. Dám do formičiek na ľad a dám zmraziť. Potom vyberám len toľko, koľko sa spotrebuje.
  3. Pevne zrolujeme, posypeme soľou a nahrubo pomletým farebným korením, omotáme kuchynskou niťou a pevne zabalíme do kuchynskej potravinovej fólie. Takto zabalená išla na 24 hodín do chladničky. Ja som išla do služby do špitála.
  4. Vyberieme mäso z chladničky a odstránime fóliu. Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zo všetkých strán.
  5. Vyberieme z panvice, necháme trošku vychladnúť, obalíme prerastenou slaninkou, môžme ozdobiť čerstvým rozmarínom a dáme na pekáč. Podlejeme asi 150ml vody a dáme piecť pri 180st.C na 20 minút.
  6. Vyberieme z rúry, podlejeme vínom a portským, keď robíme bez vína, môžme podliať zriedeným hroznovým džúsom.Dáme piecť pri rovnakej teplote na 30 minút. 1x oblejeme šťavou vrch mäsa.
  7. Na panvici si rozpálime kryštálový cukor, pridáme cibuľu rozkrojenú pozdĺžne na 8 častí, opražíme asi 4 minúty. Pridáme bobule hrozna a ešte cca 1 minútu pražíme.
  8. Pridáme k mäsu spolu so zvyškom čerstvých byliniek a pečieme ďalších 30 minút.
  9. Vyberieme z rúry, mäsko zabalíme do alobalu a necháme asi 10 minút odpočívať.
  10. Mäsko odbalíme, odstránime slaninu, odrežeme kuchynskú niť a nakrájame na tenké plátky. Podávame poliate skvelo chutiacou cibuľovo-vínno-hroznovou omáčkou.