Bravčová panenka plnená pestom a prosciuttom s cibuľovo-hroznovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Keďže včera som 24 hodín pracovala v nemocnici, dnes som sa naplno mohla venovať mojim kuchynskym vášniam. Veď načo spať. Na to bude raz ešte veľa času. A vôňa z kuchyne postupne prilákala všetkých nepracujúcich degustátorov. Ten najhladnejší krátkymi pobrechmi dával najavo, že nabudúce mám urobiť niečo rýchlejšie...taký fástfúdik by netrval tak dlho...:-)))
4 porcie |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Na panenke si zarovnáme konce, odkrojené časti použijeme na minútky, ostrým nožom si nafiletujeme štvorcový plátok.
- Na pripravený platok si dáme plátky šunky, potrieme pestom. Naukladáme bazalkové listy. Pesto si robím sama z bazalkovych listov, opražených píniových orieškov a olivového oleja +soľ, cesnak. Dám do formičiek na ľad a dám zmraziť. Potom vyberám len toľko, koľko sa spotrebuje.
- Pevne zrolujeme, posypeme soľou a nahrubo pomletým farebným korením, omotáme kuchynskou niťou a pevne zabalíme do kuchynskej potravinovej fólie. Takto zabalená išla na 24 hodín do chladničky. Ja som išla do služby do špitála.
- Vyberieme mäso z chladničky a odstránime fóliu. Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zo všetkých strán.
- Vyberieme z panvice, necháme trošku vychladnúť, obalíme prerastenou slaninkou, môžme ozdobiť čerstvým rozmarínom a dáme na pekáč. Podlejeme asi 150ml vody a dáme piecť pri 180st.C na 20 minút.
- Vyberieme z rúry, podlejeme vínom a portským, keď robíme bez vína, môžme podliať zriedeným hroznovým džúsom.Dáme piecť pri rovnakej teplote na 30 minút. 1x oblejeme šťavou vrch mäsa.
- Na panvici si rozpálime kryštálový cukor, pridáme cibuľu rozkrojenú pozdĺžne na 8 častí, opražíme asi 4 minúty. Pridáme bobule hrozna a ešte cca 1 minútu pražíme.
- Pridáme k mäsu spolu so zvyškom čerstvých byliniek a pečieme ďalších 30 minút.
- Vyberieme z rúry, mäsko zabalíme do alobalu a necháme asi 10 minút odpočívať.
- Mäsko odbalíme, odstránime slaninu, odrežeme kuchynskú niť a nakrájame na tenké plátky. Podávame poliate skvelo chutiacou cibuľovo-vínno-hroznovou omáčkou.