Bravčové mäso

Bravčová minútka s chipotle omáčkou a pečenými zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S veľkou pozornosťou čítam rcp každého jeho spracovateľa. Zvlášť tých, ktorí prispievali od štartu našej Varešky. No a samozrejme, krajšia a nežnejšia časť ľudského rodu, bez ohľadu na vek a farbu očí i vlasov má u mňa na každej križovatke vždy „na voľno a zelenú“! Dovolil som si „sfušovať“ originál @Sovka62 a podávať ho so svojou pikantnou omáčkou z „chipotle“ papričiek. Ja som pre nás ich množstvom nešetril, ale Vy si ho, prosím, pre vlastnú bezpečnosť skorigujte na citlivosť Vašich jazykov.

2
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zostavu ingrediencií som si starostlivo pripravil, ale priebežne som sa vzdal a vyradil „Chopped Calabrian Peppers“ i „Jalapeños Nacho Sliced“, pretože po ochutnaní studenej omáčky mi bolo jasné, že jedna čerstvá jalapeño na servírovanie mojeho „diela“, bohato postačuje!
  2. Kúsok bravčového pliecka mal vyše kila, ale ja som vybral iba jeho „fajnovejšiu“ časť a zvyšok použijem do „segedínu“. Pokrájal som ho na pásiky a uložené v pomocnej mise som ho pokropil rastlinným olejom, pridal po 2-3 KL sójovej a worcesterskej omáčky, premiešal a prikryté celofánom uložil do chladničky, než som pripravil omáčku z „chipotle peppers“.
  3. Ešte extra pohľad na ingrediencie chipotle studenej omáčky. Pre začiatočníkov určite budú stačiť z konzervy dve chipotle papričky, ale @Kimlo čoby „Chillicowboy zo Záhoria“ určite použije „flešky“ dve.
  4. Do nádoby mixéra som vložil všetky uvedené ingrediencie a vyšľahal ich na naozaj jemno do peknej červenkastej farby,
  5. ochutnal a … hop, už je neskoro, omáčku som korigoval ďalšou kyslou smotanou i majonézou a až teraz pridal KL jemnej morskej soli.
  6. Po opätovnom rozšľahaní som omáčku prelial do porcelánového „kotlíka“ a uložil do chladničky, než sa na obed bude podávať. Tam by, podľa znalcov „fajnšmekrov“ mala vydržať bez problémov 2-3 týždne.
  7. Očistené zemiaky som pokrájal na „1/6 - 1/8-nky“ predvaril ich do ½ v osolenej vode.
  8. Potom som ich preložil do pekáča, posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), pokropil olejom a dal na 15-20 min zapiecť pri 210 °C (420 °F).
  9. Priebežne som nadrobno pokrájal jalapeño papričku a postrúhal sladkokyslé uhorky.
  10. Na jednej strane opečené zemiaky som poobracal, pokryl pásikmi masla a dopiekol ešte ďalších 20 min.
  11. Konečne došlo aj na mäso, kedy podľa praktickej dobrej rady priateľky Evky @Sovka62 som na horúcom slnečnicovom oleji opiekol každú porciu „extrazvlášť“ asi 3-4 min.
  12. Zmäknuté a zosvetlené mäso som nadstavil postrúhanými uhorkami, pokrájanou jalapeño a kopcovitou PL plnotučnej horčice z Liptova, dochutil soľou a čMČK, premiešal, minútku dodusil a hneď „zahorúca“ servíroval...
  13. ...na plytký tanier, so studenou chipotle omáčkou, som uložil opečené zemiaky a
  14. netrpezlivo čakajúcej Pani „prišahanej“ konečne aj jej obľúbené mäso! Velikánske obidvaja Ti ďakujeme Evka Sovka, bolo to výborné, ale bolo toho málo. Nádejam sa, že na skoré budúce, už konečne dostanem aj „falatek“ bravčového orecha zo stehna! Poznámka: Viem, že som sa „rozpísal ako český policajt, či žandár“, ale napokon, veď sú tu recepty hneď tri.