Bravčová krkovička na cibuli s kapiou

Autor receptu: patroveckypitrs

Od istého času mám rád mäso keď je mäkké a nemusím ho naťahovať, ako žuvačku. Je pravda dá sa to aj mixovať. Tu je problém, že sa potom nedajú vychutnať jednotlivé kúsky.

10-12
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Postup

  1. Bravčovú krkovičku som umyl, osušil a osolil. Tu som mal pripravenú. Do veľkej panvice som dal viac oleja zohriať v ňom som opiekol najskôr očistenú a pokrájanú cibuľu do mäkká. Cibuľu nakrájame podľa veľkosti na polky, alebo štvrtky, tak nech je pri pečení v panvici ponorená v oleji. Potom ju z oleja dáme na dno pekáča. Ďalej v tom istom oleji po vybratí cibule dáme opiecť pokrájanú kapiu na kúsky. Spolu s cesnakom cele očistené od šupky strúčiky.
  2. V pekáči už mame na dne upečenú cibuľu. Na ňu dáme mäso. Okolo mäsa ešte zvyšok cibule a upečenú kapiu s opečenym cesnakom. Nalejeme do pekáča olej z výpeku, asi do jednej tretiny mäsa. Zvyšný olej si odložíme na iné jedlo je totiž už ochutený. Vrch mäsa posypeme provensálske korenie. Dolejeme tam ešte asi za 1dcl vody a dáme piecť prikryté do rúry na 200°C na 1,5 hodiny. Občas pozrieme a polejeme mäso výpekom v pekáči.
  3. Po tejto dobe mäso odkryjeme a necháme ešte zapekať pol hodiny. Za častého polievania výpekom, aby bolo šťavnaté. Zároveň potieram s horčicou zmiešanou s medom. Teplotu si prispôsobte vlastnej rúre, podľa toho ako vám pečie. Po tejto dobe mäso bolo mäkké a cibuľa, kapia a cesnak sú ako kaša. Vonia to riadne až pes na dvore sa dobíja do dverí na svoj podiel. Tak môžeme servírovať. Ja som si uvaril ryžu s krúpami a pohánkou. Môžete si dať k tomu aj zemiaky. Na tanier som pridal čalamádu a môžeme papať. Prajem dobrú chuť.