Bratislavský závin

Autor receptu: bozulka

Tento koláč máme veľmi radi a pamätám si ho od detstva.

30-40 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Postup

  1. Z prísad vypracujeme cesto,ktoré sa nesmie lepiť,necháme na doske zakryté odpočinúť.Urobíme plnku orechovú alebo makovú,alebo obidve z polovičných dávok.Plnka má byť polotuhá. Odpočinuté cesto rozdelíme na 4 časti,ktoré rozvalkáme na obdĺžniky,potrieme plnkou,zavinieme,dáme na plech,potrieme žĺtkom a necháme ešte podkysnúť,Keď je žĺtok oschnutý natrieme druhý krát a dáme do rúry pomaly piecť do rúžova. Vychladnuté záviny posypeme cukrom s vanilkou. Keď cesto rozdelíme na 25 kúskov rozgúlame na oválky ,naplníme plnkou zrolujeme a vytvarujeme rohlíčky budeme mať bratislavské rožky.Potrieme 2x žĺtkom a dáme piecť.Upečené pocukrujeme práš.cukrom s vanilkou.