Božie milosti (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jednoduché veľmi chutné fašiangové pečivo.

40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som soľ, vanilku, sódu a vajcia s bielkom. Napokon som pridala smotanu. Pokiaľ budete mať veľké vajcia, tak múku treba pridať pri miesení. Mala som domáce veľké vajcia, musela som pridať počas miesenia.
  2. Cesto treba dobre vypracovať na hladké nelepivé.
  3. Robila som ho už aj tak, že som nechala cesto odpočinúť 30 min. zakryté kuchynskou útierkou. Dnes som ho robila tak, že som cesto vyvaľkala a prekladala som ho ako na prípravu lístkového cesta. Preložila som ho od spodu do stredu a od vrchu do stredu. Cesto sa netreba pred prekladaním potierať ničím. Iba ho prevaľkať a preložiť.
  4. A preložila z ľava do prava a z prava doľava. Cesto som zakryla a nechala iba 10 min. odpočívať. Tento úkon som opakovala po rozvaľkaní cesta ešte 2 x tak isto.
  5. Odpočinuté cesto som vyvaľkala na pol centimetrovú hrúbku a radielkom som krájala 1 cm široké pásy. Z pásu som vytvorila koliesko a prekladala som druhým koncom okolo aby sa mi vytvoril venček.
  6. Takto som vytvorila z polovice cesta venčeky. Zdruhej polovice so tvorila malé vankúšiky. Nie je nevyhnutné, aby boli všetky venčeky rovnakej veľkosti. Pri pečení sa niektoré sformujú do tvaru osmičky.
  7. Na panvici som nechala roztopiť bravčovú masť, pridala som olej. Vyprážala som venčeky. Počas pečenia zväčšia svoj objem niekoľkonásobne, preto do oleja nedávajte veľa kusov, aby mali dostatok miesta rásť.
  8. a takto zväčšili svoj objem aj vankúšiky, vo vnútri každého sa vytvorí obrovská bublina a prevracajú sa počas pečenia. Vyzerá to krásne.
  9. Upečené som vykladala na kuchynský papier. Sú ľahučké a krehké.
  10. Posypala som ich práškovým cukrom.
  11. Prajem vám dobrú chuť.