Fazuľová polievka

Börülce çorbası - fazuľová polievka (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Börülce (Börüldže) je vlastne druh fazule, ktora sa volá Čierne oko :-) Používa sa väčšinou do šalátov, ale je z nej aj celkom chutná polievka...

Suroviny

Postup

  1. Fazulu som si namočila na 2 hodiny. Kym sa fazula močí, si pokrajame 3 väcsie mrkvy na tenko a cibulu na menšie kocky. Budeme potrebovat aj Biber salça a aj domates salça, čize aj paradajkové a aj paprikové pyré/pasta. Dobry je pravdaže aj hustejší pretlak.
  2. Cibulu si na troche oleja zosklovatíme, potom pridame 1pl paprikovej pasty a zo 2 pl Salçe/paradajkovej pasty a 3-4 minuty to nechame spolu za občasneho miesania opiecť. Nasledne pridame scedenú fazulu a mrkvu, premiesame a zalejeme dostatočnym množstvom vody-ja som dala 2 litre. Dáme celé a aj mleté čierne korenie, mletú rascu a soľ podla potreby. Takto nechame variť kým fazula nebude mäkká.
  3. Po 40-ich minútach bola fazula dostatočne mäkká. Následne si urobíme na oleji klasickú zápražku z múky a mletej papriky, ktorú vlejeme do polievky a este 20 minút polievku povaríme. Pridáme za hrsť petržlenovej vňate a ak treba dochutíme ešte koreninami. Podla chuti môžte pridať aj cesnak, ja som nedala :-)
  4. Polievka z tejto fazule je chutná, aj ked má tato fazula inú chut než klasická fazula .Jej chuť je sladká a velmi sa podobá hrášku :-) Takže by ste z nej lahko vedeli vykúzliť aj "hrachovú polievku" ;-)) len pri jej jedení treba zavrieť oči :-)
  5. Výborne sa k nej hodí nielen chleba, ale aj langoš, posúch ,alebo rôzne Poača :-)
  6. Takto vyzerá tá fazula :-) Na internete som ju našla pod názvom "Čierne oko" :-)