Börek

Börek z tenučkého cesta (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tento fantastický chutný a chrumkavý börek robievam často. Tento raz je to trocha zjednodušená verzia, s ktorou si poradia aj tí menej šikovní :-)

4
porcie
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnku. Pór pokrájame na tenučké malé kúsky a zmiešame s tvarohom. Celé dobre osolíme, pridáme pár kvapiek citrónu a necháme zatiaľ bokom stáť. Maslo, ktoré budeme potrebovať na potieranie, si ohrejeme tesne pred pracovaním a zmiešame ho s olejom.
  2. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 3,25 dl vody a inokedy zas 3,5 dl vody, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka.
  3. Bochník následne rozdelíme na 4 časti a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme na naolejovanú tácku a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút postáť.
  4. Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho na doske rukami rozťapkáme do tvaru kruhu. Aby sa nám lepšie šmýkalo a naťahovalo, potrieme tekutým tukom dosku pod cestom a aj vrch cesta. Potom už len od stredu smerom von šmykľavo roztláčame cesto na tenučký veľký kruh. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo :-)
  5. Celé cesto hore-dole popolievame maslom. Následne rýchlo prehodíme najprv jednu stranu cesta a potom druhú tak, aby sa protiľahlé strany prekrývali. Následne cesto tam, kde bude plnka natrieme maslom a dáme rovnomerne plnku. Celé trochu osolíme a prikryjeme jednou stranou cesta. Popolievame ju maslom, dáme zasa plnku, ak treba osolíme a zakryjeme napokon aj s druhou stranou.
  6. Böreky poukladáme na plech s papierom, vrch natrieme zvyšným maslom, ktoré sme zmiešali s jogurtom a posypeme čiernou rascou.
  7. Dáme piecť do rúry na 190 °C na cca 35-40 minút. Prajem dobrú chuť!
  8. Ešte presnejší postup a lepšiu predstavu o príprave nájdete v mojom videu :-) Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com