Bonbóny s cícerom a brusnicami (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Cícer si deň vopred namočíme. Potom ho uvaríme domäkka (cca 40 - 50minút). Koľko suchého cíceru som použila som žiaľ neodvážila. Po uvarení som použila 120g.
- Uvarený cícer v nádobe s vodou zľahka premiešavame - šúchame, tak aby väčšina šupiek vyplávala na povrch. Vodu so šupkami zlejeme a postup zopakujeme.
- Cícer necháme odkvapkať a preložíme do mixéra. Pridáme mandľové maslo (alebo iné orieškové), melasu a lyžicu javorového sirupu.
- Rozmixujeme a pridáme kakao.
- Vymixujeme krém. Podľa potreby pridáme javorový sirup.
- Brusnice (nevážila som ich, dala som cca hrsť) a trochu ovocnej šťavy (použila som višňovú) rozmixujeme.
- Pripravíme si pralinkovú formu a čokoládu. Čokoládu je dobre temperovať. Výborne návody sú napríklad tu : http://www.callebaut.com/uken/2594. Roztopenou čokoládou naplníme pralinkovú formu. Formu položíme na doštičku a viackrát ňou pobúchame o pracovnú podložku, aby sme sa zbavili vzduchových bubliniek vo forme. Formu otočíme na mriežke (viď. obrázok) pod ktorou je papier na pečenie. Mriežkou pobúchame, čím sa čokoláda uvoľní a vytečie z formičiek. Vo formičke ostane len odliatok - čokoláda na dne a stenách formy.
- Formu otočíme a očistíme od čokolády, ktorá je mimo jamiek. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
- Po stuhnutí každú jamku naplníme rozmixovanými brusnicami
- a cícerovým krémom, tak aby nám ostalo voľné miesto na uzatvorenie bonbónov čokoládou. Formou opäť pobúchame, aby sa krém rovnomernejšie rozložil. Odložíme do chladničky.
- Čokoládu, ktorá nám stiekla cez mriežku na papier na pečenie (viď bod č.7) pokrájame na menšie kúsky a opäť vytemperujeme.
- Formu s pralinkami vyberieme z chladničky a naplníme zvyšnou čokoládou.
- Čokoládu rozotrieme tak, aby sa bonbóny uzatvorili. Prebytočnú čokoládu dôkladne odstránime.
- Bonbóny necháme stuhnúť, vyklopíme a preložíme do košíčkov.