Bonbóny s cícerom a brusnicami (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Postup

  1. Cícer si deň vopred namočíme. Potom ho uvaríme domäkka (cca 40 - 50minút). Koľko suchého cíceru som použila som žiaľ neodvážila. Po uvarení som použila 120g.
  2. Uvarený cícer v nádobe s vodou zľahka premiešavame - šúchame, tak aby väčšina šupiek vyplávala na povrch. Vodu so šupkami zlejeme a postup zopakujeme.
  3. Cícer necháme odkvapkať a preložíme do mixéra. Pridáme mandľové maslo (alebo iné orieškové), melasu a lyžicu javorového sirupu.
  4. Rozmixujeme a pridáme kakao.
  5. Vymixujeme krém. Podľa potreby pridáme javorový sirup.
  6. Brusnice (nevážila som ich, dala som cca hrsť) a trochu ovocnej šťavy (použila som višňovú) rozmixujeme.
  7. Pripravíme si pralinkovú formu a čokoládu. Čokoládu je dobre temperovať. Výborne návody sú napríklad tu : http://www.callebaut.com/uken/2594. Roztopenou čokoládou naplníme pralinkovú formu. Formu položíme na doštičku a viackrát ňou pobúchame o pracovnú podložku, aby sme sa zbavili vzduchových bubliniek vo forme. Formu otočíme na mriežke (viď. obrázok) pod ktorou je papier na pečenie. Mriežkou pobúchame, čím sa čokoláda uvoľní a vytečie z formičiek. Vo formičke ostane len odliatok - čokoláda na dne a stenách formy.
  8. Formu otočíme a očistíme od čokolády, ktorá je mimo jamiek. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
  9. Po stuhnutí každú jamku naplníme rozmixovanými brusnicami
  10. a cícerovým krémom, tak aby nám ostalo voľné miesto na uzatvorenie bonbónov čokoládou. Formou opäť pobúchame, aby sa krém rovnomernejšie rozložil. Odložíme do chladničky.
  11. Čokoládu, ktorá nám stiekla cez mriežku na papier na pečenie (viď bod č.7) pokrájame na menšie kúsky a opäť vytemperujeme.
  12. Formu s pralinkami vyberieme z chladničky a naplníme zvyšnou čokoládou.
  13. Čokoládu rozotrieme tak, aby sa bonbóny uzatvorili. Prebytočnú čokoládu dôkladne odstránime.
  14. Bonbóny necháme stuhnúť, vyklopíme a preložíme do košíčkov.