Bolocke (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Ako je u mňa zvykom, rada pečiem koláče podľa starých receptov, a ešte radšej, keď je ten recept od mojej babky, ktorá má úctyhodných 96 rokov! Pri poslednej návšteve, som objavila veľmi vzácny zošit z jej receptami, ktoré zvykla piecť.. mnoho z nich si pamätám .. keď sme chodili k babke na prázdniny, stále nás pohostila niečím sladkým, najčastejšie to bol koláč na kyslom mlieku, ale takých receptov je tu už dosť.. ja vám ponúkam recept, ktorý som tu nenašla, verím, že sa vám bude páčiť!

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V úvode vám ponúkam originál recept z babkineho zošita :-) Ja som ho trošku upravila, pridala orechy a na vrch nastrúhala čokoládu :-)
  2. Takže, v múke rozmiešame kypriaci prášok, pridáme maslo, cukor, vajíčka a hnetieme cesto.
  3. Cesto rozdelíme na tri časti.
  4. Do jednej dáme kakao, do druhej orechy, do tretej vanilkový cukor. Dáme do chladničky na polhodinku.
  5. Rozvaľkáme kakaové cesto, dáme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech (35x25), natrieme lekvárom. Ja som použila višňový lekvár s kúskami višní :-) Lekvárom nešetríme!
  6. Teraz rozvaľkáme orechové cesto, dáme na kakaové, opäť potrieme lekvárom, zasypeme orechami, ktoré sme si rozmiešali s kryštálovým cukrom.
  7. Na záver rozvaľkáme vanilkové cesto, a dáme na orechovú vrstvu. Popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
  8. Po upečení vrch potrieme ešte za horúca tenkou vrstvou lekváru, a hneď postrúhame čokoládou. Čokoláda sa pekne roztopí.
  9. Necháme vychladnúť a podávame :-) A konečne si môžem na chvíľu vyložiť nohy, uvariť kávičku a vychutnávať voľný deň :-)