Kváskový chlieb

Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Lahodný kváskový chlebík s pečenými batatmi, typický pre madeirskú a portugalsú kuchyňu.* Inšpirácia z časopisu Apetit. Robila som z polovičnej dávky, pretože včera som piekla klasický kváskový chlieb - ale jednoducho som neodolala. Vyšli mi tri hrubšie placky s priemerom asi 15 cm... a musím povedať, že s cesnakovým masielkom a pažítkou to bola veľká mňamka. Recept je na 6 kusov.

Suroviny

Postup

  1. Najskôr je potrebné upiecť bataty - ja som bataty ošúpala, pokrájala na väčšie kocky a piekla v rúre na 180 °C do mäkka (cca 25-40 minút podľa veľkosti kusov). Upečené bataty som nechala úplne vychladnúť. Je treba rátať s tým, že pri pečení sa z batatov odparí tekutina, takže treba dať dostatočnú rezervu v surovom stave (mne sa váha scvrkla po upečení na polovicu).
  2. Do misy dáme múku, vychladnuté upečené bataty (môžete najemno postrúhať, ale ja som mala také mäkké, že nebolo treba, dali sa v pohode popučiť rukou), soľ a kvások a rukami zmiesime na lepivé cesto za postupného pridávania vody. Treba sa pripraviť na to, že cesto je ozaj veľmi lepivé. Ja som vodu nedala úplne všetku.
  3. Zmes som z misy dala na pomúčenú podložku a rukami som spracovala na menej lepivé cesto. Išlo to veľmi rýchlo. Cesto som dala do misky, prikryla potravinárskou fóliou a nechala 10 hodín pri izbovej teplote kysnúť. Robila som večer a doobeda boli chlebíky hotové.
  4. Do rána cesto krásne nakysne. Vyberieme ho na pomúčenú podložku, rozdelíme na 6 rovnakých dielov (ja som skúšala z polovičnej dávky, takže mám iba tri časti), každú časť vytvarujeme do guľky, roztlačíme na placku hrúbky 1 cm. Ja som zľahka rozvaľkala. Placky prikryjeme pomúčenou utierkou a necháme kysnúť na podložke 2 hodiny.
  5. Po uplynutí času pečieme na slabom plameni na suchej panvici - prvú stranu 10-14 minút a druhú 8-10 minút. Podávame teplé - ja som poliala roztopeným maslom ochuteným cesnakom, soľou a korením. Veľká dobrota.