Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child

Autor receptu: sjuz

Film Julia a Julie ste podaktorí videli, bol aj ako výhra na Vareche. Ja som si ho pozrela až neskôr. Očaril ma nápad Julie Powel, ktorá sa odhodlala variť 365 dní každý deň jeden recept od svetoznámej kuchárky Julie Child, a písať o tom blog. Mimochodom - blog naozaj existuje:) Skoro som jej až závidela, že jej to napadlo ako prvej... :)) No a snáď najznámejší recept je hovädzie po burgundsky - Beef Bourguignon. Ten vám teraz ponúkam:) - jeho prípravu som si fakt užívala:) Ale bez perál...:)

30-45 minút
príprava
2-3 hod minút
na 230/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento recept som našla na nete, keď som hľadala originál recept od Julie Child. Dúfam, že sa jej verná obdivovateľka ktorá prekladá niektoré jej recepty nenahnevá, že som sa rozhodla ho pripraviť, a spostredkovať vám ho na Vareche z jej prekladu z AJ. A ako som sa dočítala, výsledok tohto receptu je vraj natoľko MŇAM, že sa rozhodnete Júliu už nepustiť zo svojej kuchyne:) Podotýkam - že fígle použité pri varení nie sú z mojej, ale Juliinej hlavy:)! Kto by mal záujem vidieť Juliu pri varení, tu je link na zopár videí:) http://www.youtube.com/watch?v=HBQD3aSZ9R4 Ale v "šialenstve" zvanom Julia som zrejme sama...:)) na obr. Julie Child
  2. Je vhodné si prichystať všetky suroviny vopred - nakrájať - pretože počas varenia nebude toľko času:) V recepte sú uvedené suroviny podľa originálu, ja som však robila z menšej dávky. A vínko som kúpila Beaujolais Nouveau 2010. Mňam:)
  3. Slaninu vložíme do vriacej vody aj s kožou na 10 minút. Varíme na nižšej teplote - blanšírujeme. Medzitým si rozohrejeme rúru na 230 st. C.
  4. Slaninu vyberieme, osušíme na papierovom obrúsku, a orestujeme na rozpálenej panvici na lyžici oleja. Panvicu odstavíme z ohňa a vyberieme slaninu.
  5. Kocky mäsa dôkladne osušíme papierovou utierkou do sucha. Toto je dôležité, pretože mäso by pustilo vodu a neopieklo sa do hneda s kôrkou.
  6. Panvicu vrátime na sporák a kocky mäsa orestujeme do hneda. Nedávajte na panvicu príliš veľa mäsa naraz, znížil by sa tým bod varu a z mäsa by začala vytekať šťava! Orestované mäso aj so slaninou vložíme do hrnca, alebo pekáča, ktorý neskôr dáme do rúry.
  7. Na horúcom tuku z mäsa a slaniny restujeme zeleninu. Pokiaľ máme málo tuku, môžeme pridať plátok masla. Zeleninu je potrebné stále premiešavať.
  8. Zeleninu pridáme k mäsu do pekáča, jemne osolíme, okoreníme. Poprášime múkou a s hrncom dôkladne zatrasieme, aby sa múka zľahka premiešala s obsahom.
  9. Hrniec - neprikrytý - vložíme do vyhriatej rúry na 4 minúty. Po 4 minútach vyberieme, znovu dobre pretrasieme a znovu vložíme do rúry na 4 minúty. Takto múka zhnedne a potiahne všetku zeleninu a mäso jemnou kôrkou. Hrniec po 4 minútach vyberieme, znížime teplotu rúry na 150 st. C.
  10. Do hrnca vlejeme víno a vývar tak, aby bolo mäso zaliate - potopené. Pridáme rajčinový pretlak, pretlačený cesnak, tymián a bobkový list. Premiešame, zakryjeme a vložíme do rúry ktorá má 150 st. C. Teplotu regulujeme tak, aby mäso len jemne pobublávalo, teda sa len veľmi pomaly varilo. Varíme cca dve a pol, až tri hodiny. Po každej hodine pozrite - premiešajte, ochutnajte, mäso musí byť mäkkučké.
  11. Kým sa nám mäso dusí v rúre, orestujeme si na masle malé cibuľky do zlata a potom šampiňóny. Suroviny musia byť suché, aby sa krásne opražili. Pražíme pomaly, cibuľka zostane sladká a krásne zlatá. Ja som šampiňóny vybrala skôr, a cibuľku ešte ďalej smažila. Hotové cibuľky aj huby odložíme nabok do misky.
  12. Keď je mäsko už mäkké, a šťava sa nám zdá riedka alebo príliš hustá, precedíme ju do inej nádoby. Vyberieme slaninu, a keď je príliš tuku na vrchu, môžeme ho odobrať naberačkou. Ak je šťava príliš vypečená a hustá, rozriedime vývarom. Ak je príliš tekutá, môžeme ju zredukovať na sporáku. Ak sa vám však hustota šťavy zdá byť dobrá, nemusíte nič cediť. Ja som mala šťavu akurát:)
  13. Mäso vrátime naspäť k hotovej šťave. Podľa chuti osolíme a okoreníme - ja som už nesolila ani nekorenila. Navrch poukladáme cibuľky a šampiňóny. Na záver môžeme posypať posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s vínom, s ktorým sme mäso varili - ak zostalo...:) a s čerstvou bagetou, aj keď úplne úžasne by sa hodili gnocchi :) Musím povedať, že výsledok bol nad moje očakávania:) - keď som to ochutnala, vyšlo zo mňa len slastné MMMŇAM! Prajem dobrú chuť:)