Zemiakové placky

Blesková zemiaková placka (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Dnes je Popolcová streda, prísny pôst, tak som si urobila takéto raňajky.

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv očistené zemiaky nastrúhame na veľkých slzičkách strúhadla.
  2. Z nich postupne stiskom rúk vytlačíme prebytočnú vodu a dáme bokom.
  3. Petržlenovú vňaťku nakrájame, nemusí byť nadrobno. Ja som mala mrazenú. Pridáme jedno vajce, soľ a čierne korenie. Vidličkou dobre premiešame.
  4. Na rozohriatu panvicu dáme olej, rovnomerne rozprestrieme polovičku nastrúhaných zemiakov a na ne pomocou vidličky ochutenú vajíčkovú zmes s vňaťkou.
  5. Na to položíme plátky syra, aby sa neprekrývali a na syr dáme druhú polovicu strúhaných zemiakov.
  6. Prikryjeme univerzálnou pokrievkou a dusíme na stíšenom plameni 5 minút. Potom pomocou lopatky placku otočíme.
  7. A prikrytú placku pomaly pečieme na druhej strane zase 5 minút.
  8. Pomocou taniera a otočením panvice som vyklopila hotovú placku a naporcovala. Prípadne obložíme surovou zeleninou. Hotovo.
  9. Použila som tento plátkový syr:
  10. Vrele odporúčam, placka je zvrchu chrumkavá a vnútri mäkká. Absolútne bez múky, mierne pikantná, osolená je jedine vňaťka s vajíčkom. Pohľad zboku:
  11. Vymiešaná vňaťka s vajíčkom, soľou a korením:
  12. A ešte moja kytica od vnučky na Valentína. Je veľmi pozorná a milá.