Zemiakové placky
Blesková zemiaková placka (fotorecept)
Autor receptu: marienka44
Dnes je Popolcová streda, prísny pôst, tak som si urobila takéto raňajky.
1 porcia |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv očistené zemiaky nastrúhame na veľkých slzičkách strúhadla.
- Z nich postupne stiskom rúk vytlačíme prebytočnú vodu a dáme bokom.
- Petržlenovú vňaťku nakrájame, nemusí byť nadrobno. Ja som mala mrazenú. Pridáme jedno vajce, soľ a čierne korenie. Vidličkou dobre premiešame.
- Na rozohriatu panvicu dáme olej, rovnomerne rozprestrieme polovičku nastrúhaných zemiakov a na ne pomocou vidličky ochutenú vajíčkovú zmes s vňaťkou.
- Na to položíme plátky syra, aby sa neprekrývali a na syr dáme druhú polovicu strúhaných zemiakov.
- Prikryjeme univerzálnou pokrievkou a dusíme na stíšenom plameni 5 minút.
Potom pomocou lopatky placku otočíme.
- A prikrytú placku pomaly pečieme na druhej strane zase 5 minút.
- Pomocou taniera a otočením panvice som vyklopila hotovú placku a naporcovala. Prípadne obložíme surovou zeleninou. Hotovo.
- Použila som tento plátkový syr:
- Vrele odporúčam, placka je zvrchu chrumkavá a vnútri mäkká. Absolútne bez múky, mierne pikantná, osolená je jedine vňaťka s vajíčkom. Pohľad zboku:
- Vymiešaná vňaťka s vajíčkom, soľou a korením:
- A ešte moja kytica od vnučky na Valentína. Je veľmi pozorná a milá.