Biskupský chlebík

Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

12
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Postup

  1. V mixéri vyšľaháme maslo s preosiatym cukrom dopenista. Po jednom prilievame vajcia.
  2. Už len ručne primiešame hrozienka, múku a rum. Môžeme použiť aj kandizované ovocie alebo orechy podľa vlastného uváženia.
  3. Cesto vložíme do foriem na srnčí chrbát vystlaných papierom na pečenie a pečieme pri 160 °C. Chlebíky vyberieme z rúry a aj s formou ich prekryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Chlebíky vyberieme z foriem a zabalíme do čistého papiera. Takto vydržia v chladničke niekoľko dní.
  4. Biskupský chlebík je tradičným sviatočným pečivom. Je veľmi obľúbený, pretože dlho vydrží a pri jeho príprave sa nekladú medze fantázii. Týka sa to najmä prísad. Možno totiž pridávať oriešky, čokoládu alebo nasekané sušené ovocie. Možností je však ešte viac.