Biskupský chlebíček (fotorecept)

Biskupský chlebíček

Autor receptu: hame

Bohaté žĺtkové cesto s kúskami hrozienok a kandizovaného ovocia, navrchu vrstva čokoládovej polevy. To je slávnostný dezert zvaný biskupský chlebíček, ktorému patrí čestné miesto na vianočnom stole.

11
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.
  2. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo do penista. Potom pridáme práškový a vanilkový cukor, žĺtky, citrónovú a pomarančovú kôru a vymiešame.
  3. Do misky nasypeme rozdrobený ovocný chlebíček. Primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec zapracujte bielkový sneh.
  4. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy na srnčí chrbát alebo biskupský chlebíček a povrch uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 40 minút.
  5. Upečený chlebíček necháme úplne vychladnúť. Vyklopíme ho a povrch natrieme čokoládovou polevou. Nakrájame na plátky hrubé 1 centimeter a podávame.