Birmovná torta - celiatická (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Túto tortičku som urobila celiatickú na žiadosť dievčiny čo ide na birmovku a jej krstná je moja dcéra celiatička tak aby si aj ona na oslave pochutila na niečom sladkom:-)))
12 porcií |
300 minút príprava |
120 minút na 160 °C |
Postup
- pripravíme všetko na pečenie
- do misky dáme múku ,orechy,kakao,kávu a kypriaci prášok a premiešame
- vajcia oddelíme a urobíme sneh do ktorého pridávam štipku soli.žltky zmiešame s cukrom a vymixujeme a pred koncom pridáme vodu a domixujeme
- do peny prisypeme múkovú zmes a mixérom na 1 stupni pomiešame par sekúnd
- potom pridáme sneh a už zapracujeme len ručne a jemne
- vylejeme do tortovej formy vymazanej maslom a pomúčenej.a dame piecť na 160st asi 40 minút.takto urobíme 3 cestá a necháme vychladnuť.
- urobíme si plnku:do mlieka pridáme zlatý klas a cukor a uvaríme na kašu.ešte do horúcej pridáme polámanú čokoládu pomiešame a dáme vychladnúť
- maslo zmiešame s palmarímom a pridáme vychladnutý puding a vymixujeme hladkú penu
- vychladnuté cestá prekrojíme a natrieme džemom a plnkou a tak naplníme celú tortu
- potrieme aj boky a vrch a dáme dobre stuhnúť aby sa nám dobre s ňou pracovalo pri poťahovaní
- zakiaľ tuhne torta urobíme si poťahoviny.do misky dáme cukriky ,vodu ,citronádu a ceru a necháme v mikrovlnke na 2 minúty roztopiť.každych 15 sekúnd pomiešame vylejeme do preosiateho cukru a vypracujeme poťahovinu hustoty plastelíny
- na pocukrovanej doske vygúľkame a prehodíme na tortu a upravíme žehličkou aby bol povrch hladký
- z odkrojených zvyškov spracujeme znova hmotu a vygúľkame a povykrajujeme ozdoby
- tak isto ako ružovú hmotu urobíme aj bielu a z nej povykrajujeme margarétky v 3 veľkostiach,pospájame na seba a dáme do stredu gulôčku a zafarbíme na žlto a okolo trocha zelenej, kúsok bielej hmoty zafarbíme na zeleno a urobíme lístky .z bielej ešte vykrojíme holubicu a písmenká.
- ozdoby polepíme vodou na tortu a je hotovo:-) dobrú chuť !!