Birmovná torta - celiatická (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Túto tortičku som urobila celiatickú na žiadosť dievčiny čo ide na birmovku a jej krstná je moja dcéra celiatička tak aby si aj ona na oslave pochutila na niečom sladkom:-)))

12
porcií
300 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Postup

  1. pripravíme všetko na pečenie
  2. do misky dáme múku ,orechy,kakao,kávu a kypriaci prášok a premiešame
  3. vajcia oddelíme a urobíme sneh do ktorého pridávam štipku soli.žltky zmiešame s cukrom a vymixujeme a pred koncom pridáme vodu a domixujeme
  4. do peny prisypeme múkovú zmes a mixérom na 1 stupni pomiešame par sekúnd
  5. potom pridáme sneh a už zapracujeme len ručne a jemne
  6. vylejeme do tortovej formy vymazanej maslom a pomúčenej.a dame piecť na 160st asi 40 minút.takto urobíme 3 cestá a necháme vychladnuť.
  7. urobíme si plnku:do mlieka pridáme zlatý klas a cukor a uvaríme na kašu.ešte do horúcej pridáme polámanú čokoládu pomiešame a dáme vychladnúť
  8. maslo zmiešame s palmarímom a pridáme vychladnutý puding a vymixujeme hladkú penu
  9. vychladnuté cestá prekrojíme a natrieme džemom a plnkou a tak naplníme celú tortu
  10. potrieme aj boky a vrch a dáme dobre stuhnúť aby sa nám dobre s ňou pracovalo pri poťahovaní
  11. zakiaľ tuhne torta urobíme si poťahoviny.do misky dáme cukriky ,vodu ,citronádu a ceru a necháme v mikrovlnke na 2 minúty roztopiť.každych 15 sekúnd pomiešame vylejeme do preosiateho cukru a vypracujeme poťahovinu hustoty plastelíny
  12. na pocukrovanej doske vygúľkame a prehodíme na tortu a upravíme žehličkou aby bol povrch hladký
  13. z odkrojených zvyškov spracujeme znova hmotu a vygúľkame a povykrajujeme ozdoby
  14. tak isto ako ružovú hmotu urobíme aj bielu a z nej povykrajujeme margarétky v 3 veľkostiach,pospájame na seba a dáme do stredu gulôčku a zafarbíme na žlto a okolo trocha zelenej, kúsok bielej hmoty zafarbíme na zeleno a urobíme lístky .z bielej ešte vykrojíme holubicu a písmenká.
  15. ozdoby polepíme vodou na tortu a je hotovo:-) dobrú chuť !!