Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som robila túto kapustu k pečenému kuriatku na spôsob bažanta. Do kapusty pridávam koreniny, ktoré sú v jedle, ku ktorému ju pripravujem. Okrem karamelu do nej dávam ešte víno a strúhané jablko. Tak isto ju pripravujem aj z červenej hlávkovej kapusty.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hlávkovú kapustu zbavím nepekných vonkajších listov, prekrojím ju na polovicu a ešte na polovicu, teda na štvrtiny.
  2. Z každej štvrťky kapusty vykrojím nepoužiteľný tvrdý koštiaľ ostrým nožom tak, že vediem dva šikmé rezy od okrajov koštiaľa šikmo proti sebe smerom do vnútra a do hlbky, ako obrátenú striešku nadol a koštiaľ potom ľahko vyberiem.
  3. Potom každú štvrťku kapusty pokrájam na pruhy široké asi 3 cm a..
  4. ...tieto pásy pokrájam na tenké prúžky, ktoré...
  5. ...dám do misy, presolím, dobre premiešam a nechám aspoň hodinku postáť. Kapusta skrehne a krásne pustí šťavu. Kto chce, môže kapustu miesto krájania aj nastrúhať.
  6. Pripravím si koreniny - celú rascu, celé nové a čierne korenie, bobkový list a celé borievky.
  7. Na silný plameň postavím vyšší hrniec /aby karamel nevyprskol a nepopáli nás/, do suchého hrnca nasypem kryštálový cukor a stále miešam, kým...
  8. ...všetok cukor nerozpustí na pekne červeno-hnedý tekutý jednoliaty karamel a stále miešam, aby sa nespálil, karamel by zhorkol. V tejto fáze pridám olej a miešam kým sa nerozpustia sa i prípadné posledné hrudky cukru.
  9. Pridám pokrájanú cibuľu a restujem asi 10 minút, stále miešam.
  10. Pridám pokrájanú osolenú kapustu aj so šťavou a pripravené koreniny, podlejem trochou vody.
  11. Vydusím takmer na tuk, čo trvá asi 10 minút a podlejem vínom a znovu vydusím takmer na tuk a ...
  12. pridám nastrúhané jablko, dobre premiešam...,
  13. ...prisypem múku, osmažím ju, podlejem vodou a povarím ešte 15 minút, aby múka stratila surovú chuť. Ak mám, tak na podlievanie kapusty požívam domáci mäsový vývar. Na záver dochutím octom. Kapusta má mať príjemnú sladkokyslú karamelovo-vínovú chuť a má zostať mierne na "skus", nesmie byť rozvarená na "blato".
  14. Podávam s knedľou k rôznemu pečenému mäsu. Dobrú chuť!