Kysnuté koláče

Bezmliečne moravské koláče

Autor receptu: saymona

Každý má ten svoj recept ako pripravuje moravské koláče. Toto je ten môj.

45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravím si kvások - do teplej vody dám 1 ČL cukru, droždie a necham vzísť. Ostatné suroviny zmiešam a pridám kvások. Vypracujem cesto, ja väčšinou robím od oka, ale ak sa vám cesto zdá riedke, pridajte viac múky a ak naopak, pridajte vodu. Cesto nechám vykysnúť na teplom mieste okolo 45 minút.
  2. Maková plnka: Pomletý mak sparím teplou vodou a primiešam ostatné suroviny. Podľa potreby dosladím alebo rozriedim.
  3. Vykysnuté cesto potom vyvaľkám na hrúbku cca 1 - 1,5 cm a pohárom vykrajujem kolieska, ktoré ukladám na plech s papierom na pečenie.
  4. Každý koláčik potriem rozmiešaným vajíčkom a naplním pol na pol makovu plnkou a slivkovým lekvárom. Zasypem posýpkou pripravenou z múky, cukru a margarínu. Koláče nechám podkysnúť 15 minút. Pečiem v rozohriatej rure na 180 °C okolo 20 minút.