Bezmäsitá hurková kaša

Autor receptu: haston

Nerád špiním riad pre jednu-dve porcie jedla, takže takúto kašu robím z kila ryže naraz.

Postup

  1. Deň vopred si namočíme šošovicu. Na druhý deň ju uvaríme domäkka. Do veľkej nádoby dáme odmeranú ryžu, zalejeme ju dvojnásobným množstvom vody, pričom použijeme aj vodu zo šošovice.
  2. Na olej dáme pražiť/dusiť nadrobno pokrájanú cibuľu, ku koncu praženia pridáme otruby a klíčky. Po odstavení z ohňa pridáme prelisovaný/rozdrvený cesnak. Zamiešame do zmesi soľ, ďumbier, mleté čierne korenie a majorán.
  3. Do udusenej ryže pridáme šošovicu a cibuľovú zmes. Dobre premiešame a podľa potreby prichutíme. Ak treba, pridáme olivový olej. Opäť zamiešame. K opečenej kaši podávame varené zemiaky, prípadne pyré a ľubovoľný zeleninový šalát. Zvyšnú kašu po vychladnutí dáme do polyetylénových vrecúšok, prípadne do iných plastových obalov a zamrazíme.