Veľkonočný chlieb

Bezlepkový veľkonočný bochník

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Recept na bezlepkový veľkonočný bochník s múkovou pastou na vrchu.

10
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do 100 ml vlažného mlieka pridáme trochu cukru, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások. Vo zvyšnom mlieku necháme rozpustiť maslo. Hrozienka a kandizované ovocie zalejeme jablkovým džúsom a necháme postáť.
  2. Do kuchynského robota pridáme suroviny na cesto, nakysnutý kvások z droždia a vymiesime cesto. Neskôr vmiešame ovocie namočené v džúse. Cesto prikryjeme a necháme 60 minút kysnúť.
  3. Na pomúčenej pracovnej doske premiesime nakysnuté cesto a vytvarujeme bochník. Preložíme ho do formy vymastenej olejom. Prikryjeme a necháme ešte 15 - 20 minút podkysnúť.
  4. Múková pasta: Zmiešame Universal mix a vodu a pripravíme pastu, ktorú mikroténovým vreckom nastriekame na bochník do tvaru kríža.
  5. Rúru vyhrejeme na 220 °C spolu s menším plechom, ktorý položíme na dno rúry. Bochník pred pečením postriekame vodou, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme 200 ml vriacej vody. Pečieme 10 minút. Po 10-tich minútach spodný plech vytiahneme, teplotu znížime na 180 °C a dopečieme 30 minút. Po upečení potrieme bochník vodou zmiešanou s trstinovým cukrom.