Marhuľový koláč

Bezlepkový ovocný koláč s posýpkou

Autor receptu: manka1

Výborný - dnes marhuľový - ovocný koláčik.

30 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Zmäknuté maslo zmiešame s práškovým cukrom - najlepšie v šľahači. Pridáme múky (ak nechceme bezlepkový koláč, použijeme 260 g polohrubej múky) s práškom do pečiva a po jednom pridáme vajcia. ak je cesto husté (to záleží od kvality hlavne kukuričnej múky) priliať asi 0,5 dl mlieka. Cesto vyliať na plech (30x40cm) vystlaný papierom na pečenie.
  2. Tvaroh vymiešať s kyslou smotanou, so žĺtkami, s krupicovým cukrom, vanilkovým pudingom a kukuričným škrobom. Tvarohovú plnku rovnomerne natrieme na maslové cesto.
  3. Ovocie - MARHULE - umyť, rozpoliť na štvrtinky - a poukladať na tvarohovú plnku. (ak použijeme napr. rebarboru, tak asi 800 g-1000 g umyjeme, nakrájame na kúsky, dáme do misky, ochutíme vanilkovým a krupicovým cukrom - a tiež poukladáme na tvarohovú plnku.)
  4. Posýpka: maslo (Heru) spracujeme s cukrom a pohánkovými vločkami - urobiť rukou takú drobenku. Dať na vrch koláčika. Vložiť do vyhriatej rúry a pri 180 °C piecť okolo 60 min. nechať vychladnúť, ak treba tak posypať cukrom, nakrájať. Dobrú chuť! ... a manžel sa ma pýtal "či som už dala koláčik na varechu...?" - tak mi s tým pomohol...:)