Bezlepkový orechový koláč

Bezlepkový orechový koláč so slaným karamelom

Autor receptu: novalim

Chcete si zamaškrtiť, ale zdravšie a bez výčitiek? Tak ste na správnej adrese. Náš recept na orechový koláč bez lepku so slaným karamelom je stvorený práve pre vás.* V jeho ingredienciách nájdete pohánku, vlašské orechy, strúhanú mrkvu, jablkové pyré či dokonca aj ľanové semiačka. Doplnený slaným karamelom chutí naozaj fantasticky. U nás sa za ním len-tak zaprášilo. Vyskúšajte ho aj vy.

12 ks
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, kokosový olej a pridáme cukor. Všetko spolu zahrievame, až kým sa cukor nerozpustí. V mise si vyšľaháme mixérom vajce spolu so štipkou soli, prilejeme vychladnuté mlieko s olejom a rozpusteným cukrom a do zmesi ešte pridáme jablkové pyré a vanilínový cukor.
  2. V inej miske zmiešame múky, sódu bikarbónu, postrúhanú mrkvu, ľanové semiačka a nasekané orechy. Prilejeme tekutú zmes a gumenou varechou vypracujeme kompaktné cesto.
  3. Menší plech s rozmermi približne 20 x 25 cm vymastíme a vysypeme múkou, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Cesto doň vylejeme, uhladíme a na vrch dáme slaný karamel (môžeme ho dávať po lyžičkách, nevadí keď je stuhnutý, pri pečení sa roztopí a roztečie po povrchu koláča). Posypeme nasekanou čokoládou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 25 minút.
  4. Upečený koláč necháme vychladnúť, a potom nakrájame na kocky. Ozdobíme malinami a lístkami čerstvej mäty. Hodí sa k nemu aj vanilková zmrzlina alebo šľahačka.