Orechový koláč

Bezlepkový medovo-orechový koláč

Autor receptu: novalim

Ak ste si už niekedy v cukrárni dali medovo-orechový koláč, verím, že to nebolo posledný raz. Receptov na tento koláč je veľa, nie sú však jednoduché a stoja aj veľa času. My máme pre vás zjednodušenú veriziu tohto obľúbeného koláča, ktorý si teraz môžete pohodlne napiecť aj doma a ako je to u nás zvykom – bez lepku :-).

30
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Roztopený rastlinný tuk a tekutý med nalejeme na dve balenia bezlepkovej zmesi na perník a vypracujeme vláčne homogénne cesto, bude nám to trvať asi 5 minút. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočívať v chladničke cez noc (minimálne však 2 hodiny). Počas tohto času cesto dobre dozreje a jednotlivé chute sa pekne prepoja.
  2. Na druhý deň cesto rozdelíme na tri časti a každú vyvaľkáme na papieri na pečenie asi na 7 mm do tvaru obdĺžnika. Pečieme na obrátenej strane plechu na 170 stupňoch asi 15 minút. Takto upečieme dva pláty z troch.
  3. Na orechovú zmes zmiešame nasekané orechy, med, maslo a cukor a na panvici osmažíme dozlatisa. Horúcu zmes nanesieme na povrch tretieho plátu a spolu ich pečieme na 170 stupňoch 15 minút.
  4. Na krém uvaríme pudingovú kašu z mlieka, škrobu a vanilkového cukru. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pudingovú zmes vymiešame s maslom a cukrom do hladkého krému.
  5. Prvý plát natrieme polovicou krému, prikryjeme druhým plátom, ktorý natieme druhoupolovicou krému a prikryjeme orechovým plátom. Necháme jeden deň odležať na chladnom mieste.