Bezlepkový makový koláč

Bezlepkový makový koláč s hruškami

Autor receptu: novalim

Mak je proste láska. V dobrom koláči alebo ako posýpka na parených buchtách – kto by mu odolal? Dnes sme pre vás pripravili fantastický šťavnatý bezlepkový makový koláč s hruškami. Skúšali ste už túto kombináciu? Pozrite si náš recept a môžete sa do toho pustiť.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrušky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Žĺtky oddelíme od bielkov. Vo väčšej mise mixérom vyšľaháme žĺtky, cukor, vanilínový cukor a maslo do hustejšej peny. Pridáme pomletý mak s ryžovou múkou a jemne ale dôkladne premiešame. Potom do cesta opatrne zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov a nakoniec aj kúsky hrušiek a nasekané mandle. Cesto vylejeme do stredne veľkého plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40-45 minút.
  2. Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli si necháme rozpustiť maslo, pridáme kakao a mlieko a poriadne miešame metličkou, kým sa suroviny nespoja do hladkej polevy. Odstavíme zo sporáka a po chvíli vmiešame med.
  3. Keď je koláč upečený, ešte za horúca ho potrieme džemom a polejeme pripravenou polevou. Necháme vychladnúť a potom nakrájame. Ozdobíme kokosovými hoblinami.