Cheesecake

Bezlepkový limetkový cheescake Key Lime Pie

Autor receptu: novalim

Dnes si napečieme vychýrený americký cheesecake, ktorý sa pôvodne pripravuje z limetiek, rastúcich na floridských ostrovoch Keys. Netradičný spôsob prípravy vás možno najprv prekvapí, keď ho ale dopečiete a ochutnáte, tento recept si určite založíte medzi svoje top obľúbené. Na chrumkavú cestovú časť využijeme Novalim bezlepkové sušienky LIMKY a na krémovú sladkokyslú náplň…..a v tom je ten fígeľ. Čítajte ďalej a dozviete sa.

12
porcií
25 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušienky rozomelieme na jemnú „múku“ a zmiešame ich s roztopeným maslom alebo tukom.
  2. Rukou alebo lyžicou ich natlačíme na dno okrúhlej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie (priemer 23 - 25 cm) a časť zmesi použijeme aj na boky formy (asi do výšky 3 cm – viac menej, pokiaľ nám zmes vystačí).
  3. V miske zmiešame kondenzované mlieko, vanilku a cukor, miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  4. Pridáme jogrut alebo smotanu, kôru z limiet a opäť riadne premiešame.
  5. Nakoniec pridáme šťavu z limiet a miešame. Šťava z limiet prirodzene začne zrážať kondenzované mlieko, ktoré nám pekne zhustne. Chuťou bude pripomínať svieži krémový tvaroh.
  6. Limetkovú zmes nalejeme na sušienkovú krustu a dáme piecť na 160 stupňov. Pečieme asi 25 - 30 minút. Pečenie na nízkej teplote nám zabezpečí, aby nám plnka cheescaku počas pečenia nepraskla. Či je koláč hotový si overíme tak, že sa dlaňou jemne dotkneme povrchu koláča v strede. Ak plnka pruží a nie je mäkká, koláč vyberieme z rúry.
  7. Po dopečení necháme vychladnúť a potom dáme ideálne cez noc do chladničky.
  8. Podávame ozdobené šľahačkou a kúskom limety.