Bezlepkový perníkový koláč
Bezlepkový liaty perník
Autor receptu: novalim
Blížia sa Vianoce, no my nezaháľame už teraz. Na skúšku sme si upiekli voňavý, vláčny a chutný liaty perník bez lepku.* Pomohla
nám v tom naša bezgluténová zmes Perník v prášku, ktorá je vhodná aj na prípravu cesta na medovníčky. Pridali sme voňavé
klinčeky a škoricu a o polhodinku bol perník na svete. Zamaškrtíte si aj vy ešte pred Vianocami?
12-15 porcií |
45 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Vo väčšej mise premiešame suché prísady - perník v prášku, kakaový prášok, sódu bikarbónu, klinčeky a škoricu. Potom primiešame aj mlieko, olej a rozšľahané vajcia. Vznikne nám polotekuté cesto.
- Cesto vylejeme na plech s rozmermi asi 20x30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút pri 180 °C. Perník je hotový, keď je na povrchu upečený, na dotyk pružný a po zapichnutí špajle do cesta, špajľa vyjde von suchá.
- Necháme vychladnúť, nakrájame na väčšie kúsky a posypeme práškovým cukrom. Povrch môžeme aj potrieť kyselkavým lekvárom a poliať čokoládovou polevou.