Mandľový koláč

Bezlepkový koláč s mandľami a pomarančom

Autor receptu: novalim

Tento šťavnatý bezlepkový koláč s mandľami a s chuťou pomaranča si určite upečte.* Je mäkký a šťavnatý a výborne sa hodí po dobrom obede ako dezert ku kávičke. Jeho základom je naša bezlepková krupica.

12 ks
porcií
80 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšej mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo s cukrom do svetlej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a vanilkový extrakt. V inej miske zmiešame bezlepkovú krupicu Novalim, pomleté mandle a kypriaci prášok. Suchú zmes gumenou varechou primiešame k maslovej a nakoniec zapracujeme do zmesi najemno nastrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z polovice pomaranča.
  2. Plech s rozmermi približne 30x20 cm vystelieme papierom na pečenie a zmes do neho vylejeme. Dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 160 °C a pečieme 40 – 50 minút.
  3. Medzitým si pripravíme sirup a mascarpone krém. Šťavu z pomaranča s cukrom privedieme do varu, a potom na miernom ohni necháme zredukovať na sirupovú konzistenciu. Trvá to asi 10 minút. Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou na ľahký krém a potom doň vmiešame 2 PL sirupu a pomarančový likér.
  4. Upečený bezlepkový koláč vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme krémom z mascarpone, posypeme opraženými mandľovými lupienkami a polejeme zvyšným sirupom.