Bezlepkový jahodový koláč
Bezlepkový jahodový chlebíček
Autor receptu: novalim
Bezlepkový jahodový chlebíček môžeme bez pochýb zaradiť medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne skutočne každý a
nebude pri tom potrebovať ani žiadne špeciálne kuchynské náradie.* Je námetom, ako si upiecť ovocný koláč aj v čase, keď ešte
žiadne ovocie nedozrieva – a síce, z lyofilizovaného ovocia.
8-10 ks porcií |
50 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Tento jahodový chlebíček bez lepku je naozaj jednoduchý. Stačí vám balenie našej bezgluténovej bábovky v prášku a zopár prísad, ktoré máte s veľkou pravdepodobnosťou doma.
Podľa návodu na obale bábovky pripravíme cesto – najprv v mise vyšľaháme celé vajcia do nadýchanej bledej peny. Potom do vajíčkovej zmesi postupne za stáleho miešania prilievame 150 ml oleja. Na túto zmes prisypeme jedno balenie bezgluténovej bábovky v prášku a gumenou varechou sypkú zmes zapracujeme do mokrej zmesi.
- Napokon pridáme lyofilizované jahody, ktoré jemne v prstoch podrvíme. Primiešame ich do cesta a cesto vlejeme do chlebíčkovej formy (papierovej alebo ak používate klasickú formu na pečenie, tú buď vystelieme papierom na pečenie alebo ju vytrieme tenkou vrstvou tuku a vysypeme bezlepkovou múkou).
- Bezlepkový jahodový chlebíček pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 35-40 minút, kým je koláč na povrchu na dotyk pružný.
- Kým sa pečie, pripravíme si polevu. Preosejeme práškový cukor, pridáme citrónovú šťavu, vodu alebo mlieko a na prach rozmrvené mrazom sušené jahody a vymiešame do hladka. Touto polevou polejeme ešte horúci jahodový chlebíček, na povrchu ho ozdobíme kúskami ovocia a mätovými lístkami a necháme polevu plne zaschnúť.