Bezlepkový čokoládový koláč

Bezlepkový brownie s kúskami čokolády

Autor receptu: novalim

Pre milovníkov čokolády tu máme recept na poctivý bezlepkový brownie s kúskami čokolády. Jeho príprava je jednoduchá a chutiť bude malým aj veľkým.* My sme si klasický brownie vylepšili ešte kúskami čokolády, ale pokojne doň pridajte aj orechy alebo ovocie.

12
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si predhrejeme rúru na 170 stupňov. Plech jemne vymastíme a vystelieme papierom na pečenie tak, aby presahoval cez okraj plechu. Na túto dávku sme použili menší plech s rozmermi približne 20x25 cm.
  2. Maslo dáme do panvice a na strednom stupni ohrievame 3-5 minút, až kým nebuble, nesfarbí sa trochu dozlata a nezačne mať jemne orechovú vôňu. Pozor, aby sa nepripálilo.
  3. Do veľkej misy nalámeme čokoládu, zalejeme ju roztopeným maslom a po minúte dobre premiešame metličkou. Kým je zmes ešte teplá, vmiešame cukor a vanilku, potom vajíčka a soľ.
  4. Nakoniec do zmesi preosejme kakaový prášok a bezgluténovú múku Promix UNI (môžeme alternatívne použiť aj Promix PK alebo PK špeciál). Zamiešame vareškou tak, aby sa suché a mokré prísady prepojili. Napokon ešte vmiešame nasekané čokoládové kúsky a celú zmes nalejeme na pripravený plech.
  5. Brownie pečieme asi 30-40 minút na 170 stupňoch. Koláč na povrchu popraská, ale to je úplne v poriadku. Správne upečený brownie má povrch upečený a jemne popraskaný a vo vnútri je šťavnatý a hutný.