Bezlepkové halušky
Bezlepkové zemiakové halušky (fotorecept)
Autor receptu: novalim
Mnohokrát ste nám napísali, že sa vám k tým sladkým receptom občas zažiada niečo
slané. Múčne večere alebo obedy sú u nás veľmi
obľúbené. Preto sme sa pohrali s jedným receptom z Talianska a preonáčili sme ho na
bezlepkovú verziu. Dnes si môžete s nami uvariť
bezlepkové zemiakové halušky zvané gnocchi. Sú základom mnohých jedál a je len na
vás, s čím si ich pripravíte. My sme to poňali
minimalisticky a spravili sme si ich s cuketou, slaninkou a parmezánom.
4 porcie |
20 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvarené a stále teplé zemiaky ošúpeme, pretlačíme alebo nastrúhame, premiešame s bezlepkovou múkou Promix UNI, soľou, muškátovým orieškom a vajíčkom a ručne vypracujeme kompaktné cesto. V prípade potreby si zľahka pomúčime ruky. Cesto necháme chvíľu odpočinúť.
- Potom ho premiesime na pomúčenej doske, vyšúľame z neho rolky s priemerom asi 1,5-2 cm a tie nakrájame ostrým nožom na centimetrové kúsky. Každý kúsok potom zboku zľahka stlačíme vidličkou, čím vytvoríme typický tvar halušiek gnocchi.
- Rovno ich kladieme do vriacej osolenej vody a krátko ich povaríme, kým vyplávajú na povrch. Vyberieme ich, premiešame s trochou olivového oleja, aby sa nelepili, pridáme omáčku a podávame posypané parmezánom.
- Na omáčku si na olivovom oleji speníme nasekanú cibuľku a cesnak, pridáme ošúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a premiešame. Krátko orestujeme, pridáme na kúsky nakrájanú slaninu a ešte krátko porestujeme.