Bezlepkové vianočné rezy - krehké (fotorecept)

Autor receptu: manka1

Recept nájdený ani neviem kde - ale na internete - napísané pri ňom mám VÝBORNÉ. Samozrejme, že ho mám upravený na bezlepkovú verziu - ale v zátvorke bude aj lepková verzia. Je skutočne výborný - a vydrží dlho - samozrejme ak sa rýchlo nezje - teda myslím, že je trvanlivý.

30 minút
príprava
20 minút
na 150-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov oddelíme - pridáme ich k medu a oleju. Premiešame. K zmesi pridáme postupne ďalšie prísady - semienka, kokos, 100 g orechov pomletých a múky s práškom do pečiva.(Lepkáči nedávajú kukuričnú ani pohánkovú, ale polohrubú múku - 350g) Ak je cesto málo riedke pridáme mlieko - podľa potreby.
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý ľahko vmiešame do cesta - najlepšie ručne. Cesto rozdelíme na tri časti, a na plechy vyložené papierom na pečenie vylejeme cesto. Máme teda tri plechy s cestom, ktoré upečieme na 150-180°C - asi 20 minút, každý plát asi 20minút.
  3. Upečené majú mať zlatistú farbu. Treba si dať pozor aby ste mali cesto dobre a rovnomerne rozotreté - inak sa na tenšej časti pripečie a inde nedopečie. Upečené cesto nemá krehkú konzistenciu, ale ani piškótovú - niečo medzi tým
  4. Cestá nechajte vychladnúť - potom odbaliť z papiera, položiť na dosku, alebo na plech a potrieť džemom. Spolu s papierom položíme na "nalekvárované" cesto druhý plát, a potom odbalíme papier. Ľahšie sa to prenáša s papierom. Podľa skúseností je potrebné džemom nešetriť - naposledy som minula dva trojdecové poháriky. A bolo to akurát. Už máme dva pláty položené a aj natreté džemom. Položíme tretí plát.Tiež s papierom, ktorý odlúpneme potom, keď ho položíme.
  5. Takto to vyzerá natreté - nešetrí sa džemom preto, lebo najlepšie sú vtedy, keď lekvár do druhého dňa stihne nasiaknuť do jednotlivých plátov.
  6. Posledný plát tiež potieram lekvárom a vrch posýpam postrúhanými orechami - 50g. Dávam toľko, koľko je potrebné - aby bolo posypané, a trochu ich pritlačím rukou. Cesto si môžeme vylepšiť pridaním sušeného ovocia (brusnice, marhule, apod...)
  7. Takto to vyzerá v reze. Naposledy som mala cesto-pláty také tenšie, a lekváru tam bolo viac.
  8. Ešte pohľad z inej strany. No a na hlavnom obrázku sú narezané.