Bezlepkové tvarohové guľky

Bezlepkové tvarohové guľky plnené čokoládou

Autor receptu: novalim

V školskej jedálni sme vždy v piatok mávali niečo sladké. Na tieto obedy sme sa obzvlášť tešili. Nám najviac chutili tvarohové guľky, boli posypané kakaom a cukrom a poliate maslom. Mňam. Trochu sme si tie staré časy pripomenuli a navarili sme tvarohové guľky s fajnovou plnkou – s čokoládou. Ako posýpku sme využili netradične pistácie a bezlepkovú strúhanku. Kombinácia, ktorej sa prekvapivo nedá odolať.

3
porcie
25 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na cesto si v mise zmiešame maslo, cukor, strúhanku, krupicu, tvaroh a žĺtok, vypracujeme mäkké cesto, do ktorého pridáme do tuha vyšľahaný bielok a premiesime. Cesto necháme pol hodinu odpočívať.
  2. Po odpočinutí cesto rozdelíme na rovnaké kúsky (podľa toho, aké veľké guľky chcete, my sme ich robili asi ako väčší vlašský orech a vyšlo nám ich 18 ks). Do každého kúsku vtlačíme kúsok čokolády a vytvarujeme guľku tak, aby bola čokoláda úplne obalená cestom.
  3. Varíme v osolenej vode asi 10-12 minút, kým guľky nevyplávajú na povrch.
  4. Na posýpku si na suchej panvici jemne opražíme pistácie zmiešané so strúhankou, pridáme maslo, počkáme kým sa roztopí, premiešame ho s pistáciami a strúhankou a touto zmesou posypeme hotové guľky. Komu vyhovuje sladšia chuť, môže guľky pred podávaním poprášiť práškovým cukrom.