Plnené cestoviny

Bezlepkové tekvicové tortellini

Autor receptu: novalim

Tekvicové tortellini sú príjemnou zmenou v dennom jedálničku. Najmä teraz na jeseň, v sezóne tekvíc, sa ich oplatí vyskúšať.* Jednoduché domáce cesto na cestoviny, plnka z pečenej tekvice a na dochutenie tekvicový olej, tekvicové semienka a parmezán. Niekedy stačí zopár chutí a vyčarí sa dokonalý chuťový zážitok. Poďte si pozrieť náš recept.

2-3
porcie
75 minút
príprava
30+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou tekvicovej plnky. Polovicu hokkaido tekvice bez jadierok nakrájame na mesiačiky, dáme na menší plech, pokvapkáme ju olivovým olejom, posolíme, pridáme dva-tri strúčiky cesnaku a upečieme ju vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch domäkka. Bude to trvať asi pol hodinu.
  2. Po dopečení z tekvice stiahneme šupku, tekvicu spolu s upečeným cesnakom dáme do vyššej nádoby, dochutíme ju čerstvo mletým čiernym korením, troškou muškátového orecha a pridáme za lyžicu strúhaného parmezánu a všetko spolu rozmixujeme. Odložíme bokom.
  3. Pripravíme si domáce cestoviny podľa nášho základného receptu. Len pripomíname, že video verziu tohto receptu nájdete na našich sociálnych sieťach a aj na našom Tik Tok profile.
  4. Bezgluténovú múku Promix UNI dáme do väčšej misy. Primiešame soľ, pridáme vajcia a trochu vody. Varechou začneme miešať, aby sa prísady začali prepájať a postupne prilievame viac vody. Potom ručne vymiesime cesto, ktoré by malo byť hladké, nelepivé, kompaktné a hutné (nie príliš mäkké).
  5. Pracovnú dosku si dobre pomúčime bezlepkovou múkou. Cesto vaľkáme valčekom na tenký, asi 3 mm hrubý plát.
  6. Pomocou okrúhlej vykrajovačky potom vykrajujeme menšie kolieska, ktoré budeme plniť tekvicovou plnkou. Plnku dáme do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a nanášame ju do stredu pripravených koliesok. Na to priložíme druhé koliesko a po okrajoch cesto riadne pritlačíme vidličkou, aby plnka nevytiekla. Dobre to funguje aj s formičkou na pirohy – tak vlastne vytvoríme “polovičné tortellini” v tvare polkruhu.
  7. Pripravené bezlepkové tekvicové tortellini varíme v dobre osolenej zovretej vode (ale nie úplne bublajúcej), kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a ihneď ich servírujeme poliate tekvicovým (alebo olivovým) olejom, ozdobené opraženými tekvicovými jadierkami a posypané strúhaným parmezánom.