Bezlepkové lekvárové koláče

Bezlepkové taštičky z lístkového cesta

Autor receptu: novalim

Bezlepkové taštičky z lístkového cesta si pripravíte veľmi jednoducho. Nemusíte sa báť, náš recept na lístkové cesto je super jednoduchý a určite sa vám podarí.* Vyskúšajte si upiecť tieto chutné taštičky a naplňte ich svojím obľúbeným lekvárom.

30 + chladenie minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
  2. Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. Odporúčame nechať cesto o hrúbke asi pol centimetra. Cesto potom pomocou radielka nakrájame na štvorce veľkosti asi 6×6 cm.
  3. Do stredu každého štvorca dáme malú lyžičku tuhého lekváru a protiľahlé dva špice v strede nad lekvárom dobre stlačíme, aby taštičky držali. Koláčiky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Bezlepkové taštičky z lístkového cesta pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 200 stupňoch teplovzdušných (ventilátor) asi 15 minút, prípadne trochu viac.
  4. Z jednej dávky tohto bezlepkového lístkového cesta vyvaľkáme plát asi ako pri rolovanom lístkovom ceste z obchodu. Bezlepkové taštičky necháme po dopečení vychladnúť a potom ich posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé.