Bezlepkové lekvárové koláče
Bezlepkové taštičky z lístkového cesta
Autor receptu: novalim
Bezlepkové taštičky z lístkového cesta si pripravíte veľmi jednoducho. Nemusíte sa báť, náš recept na lístkové cesto je super
jednoduchý a určite sa vám podarí.* Vyskúšajte si upiecť tieto chutné taštičky a naplňte ich svojím obľúbeným lekvárom.
30 + chladenie minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. Odporúčame nechať cesto o hrúbke asi pol centimetra. Cesto potom pomocou radielka nakrájame na štvorce veľkosti asi 6×6 cm.
- Do stredu každého štvorca dáme malú lyžičku tuhého lekváru a protiľahlé dva špice v strede nad lekvárom dobre stlačíme, aby taštičky držali. Koláčiky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Bezlepkové taštičky z lístkového cesta pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 200 stupňoch teplovzdušných (ventilátor) asi 15 minút, prípadne trochu viac.
- Z jednej dávky tohto bezlepkového lístkového cesta vyvaľkáme plát asi ako pri rolovanom lístkovom ceste z obchodu. Bezlepkové taštičky necháme po dopečení vychladnúť a potom ich posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé.