Bezlepkové tartaletky

Bezlepkové tartaletky s tvarohom

Autor receptu: novalim

Ak premýšľate nad tým, čo napiecť na slávnostný stôl, inšpirujte sa naším receptom na bezlepkové tartaletky.* Pomerne jednoduchý recept, ktorý si môžete ešte zľahčiť s naším chladeným lineckým cestom. Tartaletky sme naplnili osviežujúcou tvarohovou plnkou. Poďme sa teda pozrieť na recept.

4 ks
porcie
45 (+ 30 chladenie) minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak si pripravujeme tartaletkové cesto z nášho chladeného lineckého cesta, to vyberieme z chladničky a necháme ho asi pol hodinu pri izbovej teplote trochu zmäknúť. Potom ho ručne dobre premiesime na pracovnej doske. Zmäknuté cesto potom dáme do misy, pridáme kakao a trochu vody (ideálne najprv len 1-2 lyžice a v prípade potreby aj trochu viac). Všetko riadne premiesime, až kým sa kakao rovnomerne nezapracuje do cesta. Cesto potom zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho chvíľu vychladiť v chladničke (asi pol hodinu).
  2. Z vychladnutého cesta vyvaľkáme na pracovnej doske pomúčenej bezlepkovou múkou plát o hrúbke asi 5 mm. Vykrajujeme z neho väčšie kruhy, ktoré vložíme do tartaletkových foriem a prstami ich popritláčame na dno a na okraje formičiek. Povrch cesta popicháme vidličkou. Takto pripravené cesto vo formičkách vložíme ešte do chladničky, kým si pripravíme plnku.
  3. Na plnku vyšľaháme v miske tvaroh, kryštálový a vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a žĺtky do krémova. V osobitnej mise vyšľaháme bielky do tuha a pomocou gumenej varechy ich zľahka vmiešame do tvarohovej zmesi.
  4. Plnku rovnomerne rozlejeme do pripravených tartaletiek vo formičkách a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 15-20 minút, kým je tvarohová plnka na povrchu na dotyk upečená a pružná. Podávame vychladnuté.