Bezlepkové šúľance

Bezlepkové šúľance so strúhankou

Autor receptu: novalim

Bezlepkové šúľance máme veľmi radi. Sú pripravené z chutného bezlepkového zemiakového cesta a najmä – sú raz dva hotové. A potom je už na vás, s akou posýpkou si ich pripravíte. Makovou, orechovou, grankovou alebo ako sme to spravili my – so strúhankovou s cukrom. Ak si teraz uvaríte zemiaky v šupke, môžete mať už čoskoro chutný obed či večeru.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, nastrúhame najemno, pridáme bezlepkovú krupicu Novalim, vajce, mäkké maslo alebo tuk, soľ a vypracujeme cesto.
  2. Cesto rozdelíme na menšie kúsky (aby sa nám ľahšie pracovalo) a na pomúčenej doske z kúskov cesta vyšúľame pásy o hrúbke asi 1,5 cm. Nakrájame ich na menšie kúsky (asi 2 cm) a tie potom dlaňou vyšúľame na šúľance.
  3. Šúľance varíme v osolenej vriacej vode, pokým nevyplávajú na hladinu. Uvarené šúľance vyberieme z vody pomocou cedidla, necháme ich odkvapkať.
  4. Na posýpku najprv opražíme bezlepkovú strúhanku na suchej panvici. Strúhanku a práškový cukor premiešame a touto zmesou posypeme uvarené šúľance. Pred podávaním ich ešte polejeme roztopeným maslom alebo rastlinným tukom.