Bezlepkové tyčinky

Bezlepkové slané tyčinky so smotanou

Autor receptu: novalim

Ak ste viac fanúšikom slaného ako sladkého pečenia, potešíme vás naším dnešným receptom.* Bezlepkové slané tyčinky so smotanou sme pripravili z našej univerzálnej bezlepkovej múky Promix UNI. Do cesta sme pridali kyslú smotanu, ktorá mu dodala vláčnosť a mäkkosť. Posypané nastrúhaným syrom alebo rascou chutili naozaj fantasticky. K vínku, kávičke alebo len tak na cestu do ruky určite budú chutiť aj vám.

45 (+ chladenie) minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame preosiatu múku so soľou, kyslou smotanou a maslom (maslo by nemalo byť príliš teplé - zohreje sa pri ručnom miesení). Priamo v mise alebo na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme ručne hladké cesto, sformujeme ho do gule a zabalíme do potravinovej fólie. Uložíme do chladničky a necháme chladiť aspoň hodinu (ideálne však cez noc).
  2. Vychladené a odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm a radielkom vykrajujeme tyčinky dlhé približne 6 a široké asi 3 cm. Ukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, polovicu posypeme postrúhaným syrom a druhú polovicu rascou.
  3. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme približne 15-20 minút dozlatista. Po upečení necháme vychladnúť. Tyčinky skladujeme v mikroténovom vrecku na suchom mieste.