Bezlepkové šišky

Bezlepkové šišky ako vánok (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Môj recept na šišky ako vánok som vylepšila, tak skúste :)

50
porcií
90 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé som uvarila zemiaky a nastrúhala ich. Pripravila som kvások a roztopila maslo. Do misy som postupne dala múku, nastrúhané zemiaky, vajcia, soľ, rum, kvások a mixérom vymixovala hladké cesto.
  2. Podložku som poliala olejom, položila som na ňu cesto, na ktoré som tiež naliala olej (výhodou tohto postupu je, že olej vydrží na všetky šišky a nepripaľuje sa, ako keď podsýpame múkou).
  3. Cesto môžeme vyvaľkať alebo len rozotrieť stieračkou, ako som to urobila ja... Potom si do oleja namáčame vykrajovátko a z cesta vykrojíme kolieska, ktorým jemne vyrovnáme okraje.
  4. Necháme kysnúť asi 45-60 minút a pred vkladaním do rozpáleného oleja urobíme do stredu prstom jamku.
  5. Šišky jamkou dole vkladáme do oleja a zakryjeme asi na 5 minút, potom šišky odokryté dosmážame.
  6. Vysmažené kladieme jamkou dole na servítku.
  7. Necháme mierne vychladnúť.
  8. Do každej jamky dáme džem.
  9. A nastriekame sneh, ktorý si pripravíme tak, že nad parou vymiešame bielky s cukrom do rozpustenia na teplotu 70 °C, potom prelejeme zmes do robota a šľaháme na najvyššom stupni do vytvorenia hustej peny. Pridáme džem a ešte došľaháme.
  10. Sneh preložíme do vrecka s ozdobnou špičkou a šišky ozdobíme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.