Šamrole
Bezlepkové šamrole
Autor receptu: novalim
Bezlepkové lístkové cesto zvládne podľa nášho super receptu každý, aj úplný začiatočník.* Nebojte sa, recept je jednoduchý,
rýchly a lístkové cesto sa vám zaručene vydarí. Môžete z neho napiecť drobné lístkové koláčiky na slano alebo sladko, šamrolky,
môžete ho použiť ako základ na quiche (kiš) – zeleninový slaný koláč alebo rôzne sladké lístkové dezerty. Možností je mnoho, je
len na vás, akú si vyberiete.
20 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 190 °C |
Postup
- Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.
- Na šamrole vyvaľkáme lístkové cesto na tenký obdĺžnik. Radielkom ho nakrájame na 1-1,5 cm široké pásy, ktoré namotávame na šamrolové rúrky. Vajíčkom potreté šamrolky pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňoch asi 15 minút do zlatohneda (menšie šamrole potrebujú kratší čas pečenia, väčšie dlhší, odporúčame riadiť sa sfarbením šamroliek na povrchu).
- Upečené a vychladnuté šamrolky plníme vyšľahanou šľahačkou s cukrom.