Bezlepkové rožky

Bezlepkové rožky s rascou

Autor receptu: novalim

Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept (ten máme) a správna bezlepková múka (tu máme tiež :-))* Podľa nášho návodu si môžete napiecť na raňajky nielen domáce bezlepkové rožky s rascou, ale akékoľvek pečivo – napríklad žemle.

8 ks
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky vysypeme múku Promix Forte, do stredu spravíme jamku a nalejeme do nej vlažnú vodu rozmiešanú s droždím a cukrom. Len na povrchu trochu zamiešame, aby sa vytvorila kašička, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút pri izbovej teplote postáť. Takto sa nám na povrchu múčnej zmesi spraví kvások.
  2. Potom do toho pridáme tvaroh a soľ a vymiesime hnetačom hladké cesto, ktoré bude stále trochu lepiť. Cesto miesime dostatočne dlho (okolo 10 minút), až kým nie je úplne hladké. Po domiesení bude lepkavé, ale to je v poriadku, určite nepridávame múku. Cesto pomocou cukrárskej karty alebo gumenej varechy prenesieme do čistej, naolejovanej misy, potrieme ho po povrchu olejom a prikryté fóliou ho necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov a jemne z nich tvarujeme klasické rožky, ohnuté rožteky alebo napríklad aj žemle. Na plechu s papierom na pečenie ich prikryté fóliou necháme ešte asi 15-20 minút podkysnúť. Rúru medzitým rozohrejeme na 200 stupňov. Pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom, posypeme hrubzrnnou soľou alebo rascou alebo sezamom (prípadne inými semiačkami podľa vlastného výberu).
  4. Bezlepkové rožky s rascou pečieme asi 20 minút, potom zapneme na 2 minúty grilovací režim a opatrne dopečieme do zlatista. Najlepšie chutia čerstvé, nezjedené pečivo odporúčame hneď po vychladnutí zamraziť.