Bezlepkové rožky

Bezlepkové rožky na prípravu hotdogov

Autor receptu: novalim

Je čas výletov do prírody a kto by sa na výlete nepotešil dobrému proviantu z batôžka? Upečte si tieto skvelé bezlepkové rožky a pripravte si domáce párky v rožku – hotdogy. Z jednej dávky vám vyjde 6 rožkov.

6
porcií
75 minút
príprava
18-20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do teplého (nie horúceho) mlieka dáme lyžičku cukru a droždie, rozmiešame, kým sa nerozpustí a pri izbovej teplote necháme vzísť kvások.
  2. Vo väčšej mise premiešame bezgluténovú múku Promix ALFA s tapiokovým škrobom a soľou, pridáme vajce, žĺtok, na kocky nakrájané zmäknuté maslo a pripravený kvások.
  3. Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto po dobu 5 minút (dĺžka miesenia je dôležitá, preto ju odporúčame dodržať). Vymiesené cesto postriekame vodou, misu prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote vykysnúť (počas teplého dňa to pôjde rýchlo).
  4. Vykysnuté cesto si teraz dáme do zdobiaceho igelitového vrecka alebo väčšieho pevného igelitového sáčku, odstrihneme špičku tak, aby sme mali otvor s priemerom asi 2,5-3 cm. Pomocou zdobiaceho vrecka nanášame na plech vystlaný papierom rožky o dĺžke asi 12-15 cm a potom mokrou rukou začistíme okraje rožkov.
  5. Rožky na plechu postriekame vodou, prikryjeme igelitom a necháme ešte aspoň 15-20 minút podkysnúť.
  6. Medzitým rozohrejeme rúru na 220 stupňov.
  7. Nakysnuté rožky potrieme buď mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom, posypme sezamovými semienkami a pečieme v dobre rozohriatej rúre asi 18-20 minút do zlatista.
  8. Po dopečení rožky ešte raz postriekame vodou a prikryjeme vlhkou čistou utierkou. Necháme ich úplne vychladnúť, až potom ich rozrežeme.
  9. Podávame ich s párkom, kyslými uhorkami, cibuľkou, šalátom, kečupom či horčicou.
  10. Rožky sa dajú aj dobre zamraziť, hneď po vychladnutí ich dáme do uzatvárateľného sáčku, odsajeme vzduch a zamrazíme. Po rozmrazení ich pred použitím môžeme postriekané vodou vložiť na 5 minút do rozohriatej rúry, budú chutiť ako čerstvo napečené.