Bezlepkové rožky
Bezlepkové rožky na prípravu hotdogov
Autor receptu: novalim
Je čas výletov do prírody a kto by sa na výlete nepotešil dobrému proviantu z batôžka? Upečte si tieto skvelé bezlepkové rožky a pripravte si domáce párky v rožku – hotdogy. Z jednej dávky vám vyjde 6 rožkov.
6 porcií |
75 minút príprava |
18-20 minút na 220 °C |
Postup
- Do teplého (nie horúceho) mlieka dáme lyžičku cukru a droždie, rozmiešame, kým sa nerozpustí a pri izbovej teplote necháme vzísť kvások.
- Vo väčšej mise premiešame bezgluténovú múku Promix ALFA s tapiokovým škrobom a soľou, pridáme vajce, žĺtok, na kocky nakrájané zmäknuté maslo a pripravený kvások.
- Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto po dobu 5 minút (dĺžka miesenia je dôležitá, preto ju odporúčame dodržať). Vymiesené cesto postriekame vodou, misu prikryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote vykysnúť (počas teplého dňa to pôjde rýchlo).
- Vykysnuté cesto si teraz dáme do zdobiaceho igelitového vrecka alebo väčšieho pevného igelitového sáčku, odstrihneme špičku tak, aby sme mali otvor s priemerom asi 2,5-3 cm. Pomocou zdobiaceho vrecka nanášame na plech vystlaný papierom rožky o dĺžke asi 12-15 cm a potom mokrou rukou začistíme okraje rožkov.
- Rožky na plechu postriekame vodou, prikryjeme igelitom a necháme ešte aspoň 15-20 minút podkysnúť.
- Medzitým rozohrejeme rúru na 220 stupňov.
- Nakysnuté rožky potrieme buď mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom, posypme sezamovými semienkami a pečieme v dobre rozohriatej rúre asi 18-20 minút do zlatista.
- Po dopečení rožky ešte raz postriekame vodou a prikryjeme vlhkou čistou utierkou. Necháme ich úplne vychladnúť, až potom ich rozrežeme.
- Podávame ich s párkom, kyslými uhorkami, cibuľkou, šalátom, kečupom či horčicou.
- Rožky sa dajú aj dobre zamraziť, hneď po vychladnutí ich dáme do uzatvárateľného sáčku, odsajeme vzduch a zamrazíme. Po rozmrazení ich pred použitím môžeme postriekané vodou vložiť na 5 minút do rozohriatej rúry, budú chutiť ako čerstvo napečené.