Bezlepkové piškóty

Bezlepkové piškóty lepšie než z obchodu

Autor receptu: novalim

Zoznam dobrôt, do ktorých idú piškóty je veľmi dlhý a nekončí ani pri obľúbenej smotanovej torte. Čo však v prípade, že do vašich úsmevov skočila celiakia a vy máte chuť na piškóty, lenže do obchodu s bezlepkovými produktami ďaleko? Skúste náš recept, tieto domáce bezlepkové piškóty si zamilujete a rovno vám odporúčame, napečte si dvojitú dávku. Čo hneď nezjete, odložte si na neskôr a použite ich do pečenia, či nepečených dezertov.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme v jednej mise spolu s kryštálovým cukrom dotuha.
  2. V druhej mise šľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej bledej peny.
  3. Obe zmesi jemne ale dôkladne premiešame gumenou varechou a napokon do zmesi preosejeme bezlepkovú zmes Promix PK Špeciál. Opäť jemne ale dôkladne premiešame.
  4. Zmes opatrne naplníme do zdobiaceho vrecka (ak nemáme, použijeme väčší igelitový sáčok na špici ktorého odstrihneme asi 1 cm otvor). Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame zdobiacim vreckom buď bodky (ak chceme guľaté piškótky) alebo podlhovasté tvary na dlhé piškóty. Snažíme sa zdobiace vrecko príliš nestláčať, zmes z neho potečie pomaly sama.
  5. Pečieme na 180 stupňoch asi 10 - 12 minút do zlatova (ak chceme mäkkučké piškóty) alebo pár minút dlhšie, ak chceme piškóty chrumkavé.